10.4 C
Türkiye
Pazartesi, Mayıs 6, 2024
Ana Sayfa Dünya NATO’dan Rusya’ya ilhak tepkisi: İlhak edilen toprakları Rusya’nın parçası olarak asla tanımayacağız

NATO’dan Rusya’ya ilhak tepkisi: İlhak edilen toprakları Rusya’nın parçası olarak asla tanımayacağız

0

NATO’dan Rusya’ya ilhak tepkisi: İlhak edilen toprakları Rusya’nın parçası olarak asla tanımayacağız

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO karargahında düzenlediği basın toplantısında, Rusya’nın Ukrayna’daki 4 bölgeyi ilhakının gayrimeşru ve yasa dışı olduğunu, bu toprakları Rusya’nın parçası olarak asla tanımayacaklarını belirtti.

Bunun, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa topraklarında görülen en büyük zorla ilhak girişimi olduğunu, Ukrayna topraklarından kabaca Portekiz büyüklüğünde bir alanın Rusya tarafından yasa dışı bir şekilde silah zoruyla ele geçirildiğini kaydeden Stoltenberg, “Sahte referandumlar Moskova’da yapıldı ve uluslararası hukuku tamamen ihlal ederek Ukrayna’ya dayatıldı” değerlendirmesinde bulundu.

AA’nın aktardığına göre Stoltenberg, “Bu topraklar Ukrayna’dır. Donetsk Ukrayna’dır. Luhansk Ukrayna’dır. Herson Ukrayna’dır. Zaporijya Ukrayna’dır. Kırım’ın Ukrayna olduğu gibi” ifadelerini kullandı.

İlhak kararını “güç değil, zayıflık göstergesi” olarak gören Stoltenberg, “Bu, savaşın planlandığı gibi gitmediğinin ve Putin’in stratejik hedeflerinde tamamen başarısız olduğunun itirafıdır” diye konuştu.

Stoltenberg Putin’in nükleer açıklamasıyla ilgilide “Putin’in nükleer söylemi tehlikeli ve pervasızcadır” diyen Stoltenberg, Putin’in nükleer meseledeki duruşuyla ilgili değişiklik görmediklerini ifade etti.

Ukrayna’nın üyelik başvurusu hakkında Stoltenberg, “Ukrayna’nın kendi yolunu, ne tür bir güvenlik düzenine gireceğini seçme hakkı vardır” dedi. Stoltenberg, Ukrayna’nın üyeliğine sadece 30 NATO üyesinin karar verebileceğini, üyelik için oy birliği gerektiğini kaydetti.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here