Yaşanılabilir 2 Yeni Gezegen Keşfedildi

0

Yaşanılabilir 2 Yeni Gezegen Keşfedildi

“Gezegenlerin su bulundurma için oldukça elverişli olduğu ifade ediliyor.”


Bilim insanları, 105 ışık yılı uzaklıktaki, ‘SPECULOOS 2’ yıldızının yörüngesinde yaşanılabileceği sanılan iki gezegen keşfetti.

Bu gezegenlerin şimdiye kadar yapılan araştırmalara göre yaşamaya en elverişli gezegenler olduğu belirtiliyor.

NASA’nın galaksimiz dışındaki gezegenleri araştırmak için oluşturmuş olduğu bölümün başkanı, Profesör Amary Triaud, uluslararası gökbilimcilerden oluşan bir ekiple birlikte, ılıman iklime sahip iki gezegen tespit edildiğini açıkladı.

LP 890-9 adlı küçük, soğuk bir yıldızın yörüngesinde bulunan iki gezegen, NASA’nın TESS teleskobu yardımıyla keşfedildi.

Aslında araştırmacılar gezegenlerden bir tanesinin daha önce NASA’nın Transiting Exoplanet Survey Uydusu sayesinde keşfedildiğini; ama, bilim insanlarının bu gezegeni bir gök cismi sandıklarından dolayı, gezegeni James Webb Uzay Teleskobu ile daha detaylı inceleyerek gezegen olduklarına kanaat getirdiler.

Keşifte yakın kızılötesi dalgalara duyarlı teleskoplar kullanıldı.

Gözlemlerde elde edilen bulgularla ilk olarak LP 890-9b isimli gezegenin keşfedilmesi sağlandı. LP890-9b’den biraz daha uzakta olan diğer gezegene ise LP 890-9c ismi verildi.

LP 890-9b adlı ilk gezegenin Dünya’dan yaklaşık 13 katı daha büyük olduğu ve her 2,7 günde bir yıldızının etrafında yörüngesini tamamladığı belirlendi.
Bu bilgelere göre gezegen çok hızlı bir şekilde kendi etrafında dönmektedir.

LP 890-9c adlı ikinci gezegenin ise dünyadan 40 kat daha büyük olduğu belirtildi.

LP 890-9c ise, LP 890-9b ‘ ye göre daha büyük bir gezegen olduğundan dolayı yörünge periyodunu yaklaşık 8,5 günlük bir süreçte tamamlıyor.

Bu iki gezegen de  araştırmacıları tarafından Süper Dünya sınıfında yer aldı

Araştırmacılar keşfettikleri iki gezegenin de yaşanabilir olduğunu düşünüyor.

Çünkü gezegenlerin etrafında döndükleri yıldızın ne çok sıcak ne de çok soğuk olduğunu söyleyen araştırmacılar, böyle bir durumun en büyük yaşam kaynağı olan su bulundurma için oldukça elverişli olduğunu ifade ediyor.

Ancak araştırmacılar LP 890-9c’nin diğer gezegene göre daha doğru bir konumda bulunduğundan dolayı yaşama daha elverişli olduğunu belirtiyorlar.

Araştırmacılar gezegen hakkında araştırmalarına devam edecek ve çalışmalarını Astronomy & Astrophysics dergisinden paylaşacaklar.

Yusuf DİLBER

Yusuf DİLBER/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 10 Ağustos 2022

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here