Asbest, arsenik, kurşun, civa ve daha bir çok ağır metal; radyoaktif kirlilik… Elele verip İzmir’e dadandılar!

0

Asbest, arsenik, kurşun, civa ve daha bir çok ağır metal; radyoaktif kirlilik… Elele verip İzmir’e dadandılar!

Zehir yüklü uçak gemisi Nae Sao Paulo’nun sökümünün Aliağa’da yapılması isteniyor.

Brezilya’ya ait dev uçak gemisi Nae Sao Paulo’nun Aliağa’da planlanan söküm işlemini durdurmak için yargıya gidiliyor.

İzmir’deki meslek odaları, sendikalar, barolar, sivil toplum kuruluşları, yurttaşlar ve izmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer zehir yüklü dev gemiye karşı yargıya başvurdu.

İlgili kesimler, Bölge Adliye Mahkemesi’nde Brezilya’ya ait Sao Paulo gemisinin Aliağa’da sökümü işleminde yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na karşı açılan dava dilekçesinde söküm işleminin Anayasa, Türk Ceza Kanunu, Çevre Kanunu, Radyasyon Güvenliği Kanunu, İdari Yargılama Usulü Kanunu, Basel Sözleşmesi, İzmir Protokolü, Rio Bildirgesi ve diğer uluslararası antlaşmalara aykırılığı vurgulandı.

Gemideki asbest, madeni yağlar, arsenik, kurşun, krom, bakır, çinko, civa, nikel ve kadminyum gibi ağır metallerin ve radyoaktif kirliliğin toplum ve çevre sağlığına olumsuz etkilerinin altının çizildi.

Dilekçede ayrıca, “Yaşam hakkına yönelik tehlikenin büyüklüğü ve sürecin geri döndürülemezliği de dikkate alınarak idarenin savunması alınmaksızın işlemin yürütmesinin durdurulmasına ve davanın esasına ilişkin işlemlerin daha sonra tamamlanmasına karar verilmelidir” ifadelerine yer verildi.

Türkiye, gemi sökümünde Bangladeş ve Hindistan’dan sonra dünyada üçüncü sırada yer alıyor.

İlgili Haber :

Brezilya donanmasına ait savaş gemisinin, İzmir Aliağa’da planlanan söküm işlemine tepkiler büyüyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here