Brezilya donanmasına ait savaş gemisinin, İzmir Aliağa’da planlanan söküm işlemine tepkiler büyüyor.

0

Brezilya donanmasına ait savaş gemisinin, İzmir Aliağa’da planlanan söküm işlemine tepkiler büyüyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Brezilya donanmasına ait Nae Sao Paulo gemisinin Aliağa’da söküm işlemine onay verilmesine İzmir karşı çıkıyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK), İzmir Barosu ve İzmir Tabip Odası dev savaş gemisinin kente gelmesine karşı çıkmak amacıyla İzmir Mimarlık Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de katıldı.

Tunç Soyer, “Gemi ile ilgili bakanlığın yaptığı açıklamalar güven vermiyor. Çevreyi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan korumak çok üzücü bir tablo. Bakanlığı sağduyuya, basirete, çevre duyarlılığına davet ediyoruz” dedi.

Başkan Tunç Soyer, “Bu hikayenin iki başlığı var. Birincisi geminin kendisi, diğeri de Aliağa’deki söküm tesisleri… Gemi ile ilgili bakanlığın yaptığı açıklamalar güven vermiyor: ‘Gemiyi gezdiririz, geldiğinde herkes görsün’. Geminin tehlikeli atık envanterini çıkaran firma, girilemeyen yerler olduğunu söylüyor. Biz neyi göreceğiz? Geminin ikizi Hindistan tarafından kabul edilmedi. Hindistan’ın geri gönderdiği gemiyi biz neden, nasıl alıyoruz? Güven vermeyen, şaibeli ve kafa karıştıran bir açıklama ile süreç yürüyor” dedi.

Başkan Soyer, Aliağa’da gemi söküm uygulamalarının 40 yıldır devam ettiğini anımsatarak “Burada 22 işletme var ve sadece 8’i Avrupa Birliği normlarına uygun işletme yapıyor. Yani yüzde 2’sinin neye göre işlem yaptığı belirsiz. Bu firmalara ÇED muafiyeti tanınmış. Biz bir mandıra açarken ÇED olumlu raporu almak zorundayız. Ama binlerce tonluk gemi sökülen bir yerde firmaların ÇED mevzuatına tabi olmadığını görüyoruz. Her iki başlıkta da mücadeleyi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here