Aziz Sancar’dan beyin kanserinde çığır açacak ‘sürpriz’ buluş!

0

Aziz Sancar’dan beyin kanserinde çığır açacak ‘sürpriz’ buluş!

Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı, “Nobel ödüllü bilim insanımız Aziz Sancar yeni bir büyük keşfe daha imza attı. Sancar ve ekibi, laboratuvarlarda deneylerde çok kullanılan EdU olarak bilinen molekülün, özellikle beyin kanserlerinin tedavisinde kullanılabileceğini keşfettiler.
Bulguları, acil olarak Amerikan Bilimler Akademisi’nin –PNAS– dergisinde yayımlandı.” ifadeleriyle beyin kanserinde önemli bir aşama kaydedildiğini duyurdu ve Sancar’ın “Bu çok sürpriz bir buluş, büyük rastlantı, başka bir deney yaparken birden bizi şok eden çok farklı bir olay karşımıza çıktı” sözlerini aktardı.

Bursalı, keşfin beyin kanseriyle ilişkisini şu sözlerle anlattı:

“Şimdi gelelim keşfin beyin kanseriyle ilişkisine: EdU molekülünün bariyerleri aşarak beyine rahat geçtiği biliniyor. Ama kemoterapi ilaçları, mesela en çok kullanılan Cisplatin ise beyine giremiyor.

Sancar’ın ağzından: “Biz de madem EdU hücreleri bu şekilde hücreyi öldürüyor, eğer beyin kanseri olan bir hastaya verilirse beyine gider, bu kanserli hücrelerin DNA’sına girer ve nöronlara zarar vermeden tümörü öldürür, sonucuna vardık.”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here