İsrail, en büyük tatlı su kaynağı Celile Denizi’ne, tuzdan arındırılmış su pompalayacak.

0

İsrail, en büyük tatlı su kaynağı Celile Denizi’ne, tuzdan arındırılmış su pompalayacak.

Deniz suyunu içilebilir hale getirmede lider olan İsrail, tuzdan arındırma tesislerinden çıkan fazla ürünü, aşırı kullanım nedeniyle tükenen ve iklim değişikliği tehdidi altında olan Celile Denizi’ne Taberiye Gölü) pompalamayı planlıyor.

Düzensiz yağışlar, artan sıcaklıklar ve yoğun pompalama, onlarca yıldır İsrail’in ana tatlı su deposu olarak hizmet veren Göle aşırı baskı uyguladı. yükledi.

İsrail , 1960’lara dayanan geniş pompa, boru ve tünel ağı ile su akışını tersine çevirerek bu zorluğun üstesinden gelmeyi planlıyor.

Yetkililer, projeyi İsrail’in kurak Arap ülkeleriyle bağları derinleştirmeye de yardımcı olabilecek son teknoloji tuzdan arındırma ve su yönetimi teknolojisi için bir vitrin olarak görüyor.

Eleştirmenler, İsrail’in uzun süredir Filistinlileri adil su paylarından mahrum bıraktığını ve işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nin çoğunu şiddetli su sıkıntısıyla karşı karşıya bıraktığını iddia ediyor.

Çevreciler, İsrail’in tuzdan arındırma tesislerine güç sağlamak için fosil yakıtlara ne kadar çok güvenirse, karbon emisyonlarının iklim değişikliğini o kadar kötüleştireceğini belirtiyor.

İsrailli su şirketi Mekorot’ta mühendis olan Ziv Cohen, bir milyar şekel (300 milyon doların üzerinde) projenin, yıl sonuna kadar daha önce ülke genelindeki bölgelere göl suyu sağlayan sistemin akışını tersine çevireceğini söyledi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here