EVRENİN BİLİNEN EN BÜYÜK KARADELİĞİ KEŞFEDİLDİ!

0

EVRENİN BİLİNEN EN BÜYÜK KARADELİĞİ KEŞFEDİLDİ!

Bilim insanları en hızlı büyüyen bir kara delik keşfettiler. Araştırmacılar bu kara deliğin her bir saniyede Dünya büyüklüğündeki bir alanı yutan, Güneş’in 3 bin katı kütleye sahip olduğunu belirttiler.

Bilim insanları,  güneş’in kütlesinin üç milyar katına eşdeğer bir kütleye sahip olan kara delik, bulduklarını söyledi. Ayrıca deliğin etrafına gelen ışıkların Samanyolu Galaksi’sinin ışığından 7 bin kat daha parlak olduğunu belirttiler. Avustralya Ulusal Üniversitesi‘nden araştırmacılara göre kara delik, evreni tam olarak içine çekiyor. Benzer büyüklükteki diğer kara deliklerin milyarlarca yıl önce büyümeyi durdurduğunu ancak bu yeni keşfedilen kara deliğin hala büyümeye devam ettiğini belirtildi.

Bu keşif uzay bilimleri açısından birçok  önemli yere sahip. Keşif, araştırmacıların, galaksimizde bu karadeliklerden kaç tane olabileceğini ve ne kadar uzakta olabileceğini tespit edecek. Araştırmacıların bulduğu son keşif, Samanyolu’nun merkezindeki Sagittarius A* adı verilen deliğe kıyasla 500 kat daha büyük. Ayrıca, Dünya’dan 26 bin ışık yılı uzaklıkta ki Sagittarius A* Güneş’in neredeyse 4 milyon katı kütleye sahip.

Karadelik, Samanyolu’na Çok Yakın

Avustralya Ulusal Üniversitesi’nin yürüttüğü çalışma ekibinin başında yer alan Dr. Christopher Onken, bu kadar büyüklükteki bir karadeliğin  Samanyolu’na çok yakın olduğu için hiç fark edilememiş olduğundan bahsederken, “Samanyolu’nda o kadar çok yıldız var ki tespit ettiğiniz tüm maddelerin takibini yapabilmek kolay olmuyor” diye konuştu. Astronomlar ve araştırmacılar bu son kara deliğin keşfi sayesinde galaksilerin nasıl oluştuğu konusunda yeni ipuçlarına ulaşabilmeyi umuyor.

Kara Delik Nedir, Nasıl Oluşur?

Kara delik kavramı ilk olarak 18. yüzyıl sonunda, Newton’un evrensel çekim kanunu kapsamında doğmuştur. Ancak bu kavram  20. yüzyılın başlarında ve özellikle Albert Einstein’ın genel görelilik kuramının ortaya atılmasıyla  bir kavram olmaktan çıkmıştır. Kara delikler bazı büyük yıldızların patlaması ve ölmesiyle ortaya çıkabiliyor. Bazı kara delikler ise gerçekten devasa boyutlara, Güneş’in milyarlarca kat ağırlığına ulaşabiliyor. Bu kadar yoğun ve büyük bir kütlenin uzayda ki etkisi, akıl almaz boyutta bir boyuta ulaşmaktadır. Buna kütle çekim kuyusu denir. Bu kuyu öylesine hızlı derinleşir ki, ışığın hızı bile bu derinleşmeyi alt edemez. Ayrıca kara deliklerin içinde zaman yavaş akmakta yada hiç akmamaktadır.

Yusuf DİLBER

Yusuf DİLBER/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 21 Haziran 2022

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here