Hindistan Banjara’larının (Roman, Çingene) tarihini anlatan “Proud to be a Banjara” adlı kitap İzmir’de tanıtıldı

0

Hindistan Banjara’larının (Roman, Çingene) tarihini anlatan “Proud to be a Banjara” adlı kitap İzmir’de tanıtıldı

Kitap, Dünya Hindistan Banjara Roman Federasyonu Başkanı Dr. Rama Naik tarafından kaleme alındı.

“Proud to be a Banjara” (Banjara olmaktan gurur duyuyorum) kitabının tanıtımı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapıldı.

Dr. Rama Naik, “Dünyadaki Romanlarla benzerlikler gösteren kökene sahip, ortak acıları paylaşmış Hindistan’ın Banjara topluluğunun saygı ve sevgilerini iletiyorum” dedi.

Yazdığı kitabın hikayesini de paylaşan Dr. Rama Naik, şunları söyledi: “Bu kitap benim yaşadıklarımla ilgili. Çocukluğumdan bu zamana kadar yaşadığım, halkımın kültürünü ve karşılaştıkları zorlukları anlatan bir kitap. Eğitim almak için çabaladıktan sonra kafamda bir takım sorular oluşmaya başladı. Bu sorular hem Banjara hem de Roman toplumunun soruları. Dünyayı dolaşıp Roman vatandaşlarla tanıştığım ve iletişime geçtiğim için de çok mutluyum. Şunu fark ettim ki aslında ortak bir tarihe ve aynı sorunlara sahibiz. Bu nedenle iki toplum arasındaki benzerlikleri araştırmaya yöneldim. Hala cevabını almadığım birçok soru var. O nedenle yolculuğum devam ediyor.”

Avrasya Roman Akademik Ağı Başkanı Orhan Galjus da İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yaptıkları toplantılarda İzmir’in Roman kültürünün başkenti olması yönünde fikir birliğine vardıklarını ve bu kapsamda çalışmalar yürüteceklerini söyledi.

Çingeneler, aslen Kuzey Hindistan kökenli olup günümüzde ağırlıklı olarak Avrupa’da yaşayan göçebe bir halktır.

Türkçede Roman sözcüğü sıklıkla Çingene anlamında kullanılır.

Yaşadığı ülkelere göre değişik isimlerle anılan Çingeneler,Hindistan’ın Pencap-Sind (Pakistan,
Karaçi) nehir havzası boyunca Pakistan ve Afganistan’ın da içinde bulunduğu bölgelerden M.S. 420 civarında İran ve Anadolu üzerinden dünyaya yayılmış bir Hint-Avrupa halkıdır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here