13.4 C
Türkiye
Perşembe, Mayıs 2, 2024
Ana Sayfa Dünya İngiltere’de Boris Johnson dönemi sona erdi

İngiltere’de Boris Johnson dönemi sona erdi

0
Başbakan Boris Johnson ve istifa eden yardımcılarından Politika Direktörü Munira Mirza Başbakanlık binasından çıkarken. Aralık 2021

İngiltere’de Boris Johnson dönemi sona erdi

Tüm istifa çağrılarına karşı çıkan İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın bugün yaptığı açıklamayla birlikte görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Johnson istifa açıklamasında Muhafazakar parlamenterlerin isteğinin yeni bir parti lideri ve yeni bir başbakan olduğunu olduğunu söyledi. Johnson yeni başbakan gelene kadar görevinde kalacağını ve yeni gelecek başbakana destek olacağını belirtti.

BBC’nin haberinde Johnson’ın parti liderliğinden istifa edeceği ancak başbakanlık görevine parti kongresinin yapılacağı ekime kadar devam etmek istediği belirtildi.

Partinin Boris Johnson’ın bu isteğini kabul edip etmeyeceği henüz bilinmiyor. Parti içerisinde Johnson’ın görevi hemen bırakması gerektiği yönünde görüşler de var.

İngiltere’de iktidardaki Muhafazakar Parti hükümeti içerisinde dünden bu yana yaşanan istifa dalgasında şu ana kadar 50’den fazla hükümet yetkilisi istifa kararı almıştı.

Johnson dün Avam Kamarası’nda yaptığı konuşmada görevine devam edeceğini belirtmişti.

Öte yandan YouGov’un paylaştığı anket sonuçlarına göre Birleşik Krallık halkının yüzde 69’u Johnson’ın istifa etmesi gerektiğini belirtirken, yüzde 18’i görevde kalması gerektiğini söylüyor.

2019 seçimlerinde Muhafazakarlar’a oy verenlerin ise yüzde 54’ü Johnson’ın istifa etmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi.

Maliye ve Sağlık Bakanlarının istifasıyla başlayan iki günlük süreçte yoğun baskı altına giren Başbakan Johnson, önce Avam Kamarası’nda görevine devam edeceğini açıklamış daha sonra İngiltere medyasına sızdırılan haberlerde direneceğinin işaretlerini vermişti.

Öyle ki The Sun gazetesinin bugünkü baskısının kapağında Boris Johnson’ı kullanmış ve ‘Benden kurtulmak için elinizi kana bulamalısınız’ manşetini atmıştı.

Ancak sabah saatlerinden itibaren yaşananlar Johnson’ı istifaya sürükledi.

Muhafazakar Parti’de devam eden istifaların yanı sıra, Johnson iki gün önce Maliye Bakanı olarak atadığı Nadhim Zahawi de bir açıklama yaparak Johnson’ın istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Zahawi’den kısa bir süre sonra bir diğer yeni atanan bakan olan Michelle Donelan da Johnson’dan istifa etmesini ‘rica ettiğini’ söyledi.

İNGİLTERE’DE GAZETELER BU MANŞETLERLE ÇIKTI

The Guardian: Çaresiz, kandırılmış başbakan koltuğa tutunuyor

i: Kabine darbesi

Financial Times: Johnson kabine ayaklanmasıyla sarsıldı

Daily Mail: Boris başkaldırıyı yeniyor

The Independent: Acı Son

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here