AB Yıllarca süren çabaların ardından mobil cihazlar için ortak şarj cihazı üzerinde anlaştı

0

AB Yıllarca süren çabaların ardından mobil cihazlar için ortak şarj cihazı üzerinde anlaştı

Avrupa Birliği, akıllı telefonları, tabletleri, kameraları, kulaklıkları, taşınabilir hoparlörleri ve video oyun konsollarını şarj etmek için ortak bir standart bağlantı noktası için bir mevzuat taslağı üzerinde çalışıyor.

AB Konseyi, USB-C’yi evrensel şarj soketi yapmak ve böylece elektronik atık miktarını azaltmak için Avrupa Parlamentosu ile müzakereleri başlatmaya karar verdi.

Avrupa Birliği içinde yıllarca süren müzakereler ve girişimler , tüketici elektroniği için farklı şarj cihazlarının sayısının 30’dan sadece üç baskın standarda düşmesiyle sonuçlandı.

AB Konseyi ve Avrupa Komisyonu, nihayet ortak şarj bağlantı noktası formatı olarak USB-C’yi seçti.

27 üye ülke, konseyin Daimi Temsilciler Komitesi (Coreper) aracılığıyla, pozisyonunu netleştirdiği anda Avrupa Parlamentosu ile mevzuat üzerinde müzakere etme yetkisi konusunda anlaştılar.

Teklife göre, tüketiciler bir mobil cihaz satın aldıklarında şarj cihazları ürüne dahil edilmeyecek. Bu gibi durumlarda, ambalaj üzerinde açıkça belirtilmesi gerekecek.

Avrupa Komisyonu, gereksiz harcamalardan 250 milyon Euro tasarruf edilebileceğini ve önlemlerin elektronik atık miktarını yılda 1.000 ton azaltacağını tahmin ediyor.

USB-C çoğunlukla Android cihazlar için kullanılır. Rakipleri Apple’ın standardı USB Micro-B’dir.

Bu, yaklaşan mevzuatın özellikle iPhone üreticisini etkileyebileceği anlamına geliyor. Yine de, Apple’ın bazı cihazlarında zaten bir USB-C soketi var.

AB Konseyi’nin kararı, profesyonel kullanıma yönelik olmayan cep telefonları, tabletler, fotoğraf ve video kameralar, kulaklıklar, kulaklıklar, elde taşınabilir video oyun konsolları ve taşınabilir hoparlörlerle ilgilidir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here