Almanya ve Fransa’dan Rusya kararı; Rus diplomatların ülkeyi terk etmeleri istendi

0

Almanya ve Fransa’dan Rusya kararı; Rus diplomatların ülkeyi terk etmeleri istendi

Bucha’daki vahşetin ardından Almanya, çok sayıda Rus diplomatı istenmeyen kişi ilan ederek, ülkeyi terk etmelerini istedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock yaptığı açıklamada, 40 Rus diplomatı istenmeyen kişi ilan ettiklerini duyurarak, söz konusu diplomatlardan ülkeyi 5 gün içinde terk etmelerini istedi. Baerbock ayrıca, Rusya’ya karşı mevcut yaptırımların daha da sıkılaştırılacağını, Almanya’nın Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine desteğini artıracağını ve NATO’nun doğu kanadının güçlendirileceğine vurgu yaptı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, Rusya‘nın Almanya Büyükelçisi Sergei J. Nechayev’i Bakanlığa çağırılarak, 40 Rus diplomatın istenmeyen ilan edildiği konusunda bilgilendirildiği belirtildi. Almanya’da akredite edilmiş 104 Rus diplomat bulunuyor.
Almanya hükümeti ayrıca, Rusya’nın Ukrayna’nın Bucha kentindeki katliamına yanıt olarak Rusya’ya karşı yeni cezai tedbirler almaya karar verdiğini açıkladı.

Almanya’nın çok sayıda Rus diplomatı sınır dışı etmesinin ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Zaharova Rus basınına verdiği demeçte, Almanya’nın 40 Rus diplomatı sınır dışı ettiğini doğrulayarak, “Alman siyasi mekanizmasına gerekli yanıtı vereceğiz” dedi.

Almanya’nın ardından Fransa’da çok sayıda Rus diplomatı istenmeyen kişi ilan etti. Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Fransa bu akşam, faaliyetleri güvenlik çıkarlarımıza aykırı olan Fransa’ya atanmış diplomatik statüye sahip birçok Rus personelini sınır dışı etmeye karar verdi” denildi.

Önceliğin Fransızların ve Avrupalıların güvenliğini sağlamak olduğu kaydedilen açıklamada, “Bu eylem, ortak bir Avrupa yaklaşımının parçasıdır. İlk sorumluluğumuz her zaman Fransız halkının ve Avrupalıların güvenliğini sağlamaktır” denildi.

Diplomatik kaynaklar, sınır dışı edilecek olan Rus diplomat sayısının 35 olduğunu açıkladı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here