ŞEYTANIN AVUKATI 

0

ŞEYTANIN AVUKATI 

Beni çok etkileyen bir filmden bahsetmek istiyorum size; Şeytanın Avukatı.

Şeytanın Avukatı, aynı isimli romandan uyarlanan 1997 yapımı bir Hollywood filmidir. Başrollerde Al Pacino, Keanu Reeves ve Charlize Theron oynamıştır.

İçerisinde kibrin, hırsın yer aldığı bu film izlenmeye değer bir kurguya sahiptir.

Başarılı kendinden emin savunma avukatı Kevin Loax’ın (Keanu Reeves ) zengin bir iş adamı olan John Milton(Al Pacino) ile tanıştıktan sonra değişik bir hal almaya başlayan olaylar zincirini konu alır. Avukat Loax işinde çok başarılıdır. Müvekkili suçlu olsa dahi onları adaletin elinden kurtarmaya çalışır. Zengin iş adamıyla tanıştıktan sonra karısı ile birlikte apar topar Newyork’a yerleşirler. Newyork’a yerleştikten sonra eşi ile sorunlar yaşamaya başlar, artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Eşi psikolojik sorunlar yaşayacaktır ve bunun üstesinden gelmeye çalışacaktır. Avukat Laox eşinin psikolojik durumundan sonra bazı gerçeklere ulaşmaya çalışacaktır. Tuhaf olaylar olmaya başlayacak ve sürekli devam edecektir.


Film hırsın ve kibrin insanı ele geçirdiğini, insanların hırslarının kurbanı olduklarını sonu kötüye bile gitse hırsları ve kibirleri yüzünden her şeyi değiştirmeye çalışabileceklerine inandıkları bir tema üzerine kuruludur. Kibrine ve hırsına yenik mi düşeceksin yoksa gerçekten doğru bildiğin yolda dürüstçe devam mı edeceksin? İnsan ve şeytan arasındaki anlaşmazlıkları, hesaplaşmaları detaylı bir biçimde aktarıyor.

Filmin ilerleyen saatlerinde Amerika’nın en büyük avukatlık şirketinin yöneticisi Şeytanın ta kendisini görüyoruz.

Şeytan, Kevin’ı şirketine davet ederek aslında kibirlenmesini bekliyordu. Şeytan bunca yıl onu davet etmek için beklemesine rağmen Kevin New York’a geldiğinde hemen onun karşısına çıkmıyor. Onu uzaktan gözlemlemeye devam ediyor. Kevin şeytanın vasıtasıyla başka kişilerle muhatap oluyor ancak kendisi de kimin için kimlerle muhatap olduğunu bilmiyor. Kevin lüks hayatı tattıktan bir süre sonra şeytan onun karşısına çıkıyor. Milton’ın böyle davranma nedeni kendi deyimiyle karşısındakini nezaket göstererek öldürmek… Şeytan’ın yolunu takip eden insanların, ele geçirmek istediği kişilerde deneyeceği ilk şey budur. İnsanlara makam, para ve itibar vaat ederek ve tüm bunları tattırarak onları avuçlarının içine almaya çalışmak…Güç bende diyerek Kevin’ı ele geçirmeye çalışıyor. Avukatın içindeki ruhu yani potansiyeli, gücü açığa çıkarmaya çalışıyor.

Kevin eşini o kadar çok seviyor ki ona o kadar güçlü bir şekilde bağlı ki; Şeytan’la pazarlık yaptıktan sonra onun kendisine neler vaat ettiğini öğreniyor. Ancak onun eşine olan hisleri sevgisi gerçekten çok güçlü işte bu nedenle her şeyi elde ettiği an zirveye çıkma şansını yakaladığı an bir anda Şeytan’ın vaatlerini geri çeviriyor.
Kevin aslında kim?
Kevin Şeytanın oğlu…
Filmden replikler…


-Kibir benim en gözde günahımdır.

-Sana tanrı hakkında bir iki sır vereyim. Tanrı seyretmeyi sever. O bir oyunbazdır. Bir düşünsene, insana içgüdüler verir sana bu olağanüstü yetiyi verir, sonra ne yapar dersin? Sırf kendi eğlencesi için, kendi özel kozmik komedi filmi için tam zıttı kurallar koyar. Gelmiş geçmiş en büyük ahmak. Bak, ama dokunma. Dokun, ama tatma. Tat, ama yutma. Ve sen sekip dururken, o ne yapar? Hasta, kahrolası kıçıyla güler! Hasisin tekidir! sadisttir! görevi başında bulunmayan bir derebeyidir! buna tapmak mı? Asla

-Cennette hizmet etmektense cehennemde hükmetmeyi tercih ederim

-Ölüm sonsuzluk sarayını açan altın anahtardır.

-Kendine bu kadar güvenme evlat. Ne kadar iyi olursan ol, asla dikkatleri üstüne çekme. Bu en büyük hatan olur. Her zaman küçük görünmek zorundasın. sessiz ol, küçük adam ol. Aptalı oyna, istenmeyeni… Saf görünen zeki ol. Mona Lisa’nın eteğindeki el benim. Ben bir sürprizim evlat, geldiğimi asla görmezler. Sende eksik olan bu.

-Kevin: Peki ya aşk?
John: Çok abartılıyor. Biyokimyasal açıdan, çok miktarda çikolata yemekten farksız.
Beni korkutan ne biliyor musun? Bu işi karım için bırakırsam ve karım iyileşirse, bu yüzden karımdan nefret ederim.

Atay BARBUROĞLU/Yazar-Sanat Eleştirmeni
www.kentekrani.com 4 Nisan 2022

Yazarın Tüm Yazıları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here