UKRAYNA’DA İNSANLIK SUÇU DOSYASINA KONULACAK BİR İDDİA DAHA. “BUCHA KATLİAMI”…

0

RUS ORDUSU’NA YÖNELİK SİVİL KATLİAMI SUÇLAMALARI.

Oğuz HAKSEVER

Rus Ordusu Ukrayna’nın başkenti Kiev bölgesinden çekildi. Ancak Bazı banliyölerde geride sivillerin öldürüldüğüne dair bulgular var. Kimi haberlerde olaylar “katliam” olarak tanımlanıyor.

Bu banliyölerden biri Bucha… Bucha Kiev yakınlarında başkentin kuzey batısında yer alıyor.

Bucha’da sivillerin katledildiğine dair ilk görüntü Twitter’dan paylaşılan bir video. Çeşitli haber kuruluşlarının doğruladığı görüntüde Bucha’daki bir caddede 9 sivilin cesedi görülüyor. Bu kişilerden biri bisikletinin üzerindeyken devrilip can vermiş. Diğerleri bir arada yolun kenarında yer alıyorlar. Görüntüyü içinde bulunduğu aracın içinden çeken kişi, “Eğer Rus askerleri insansa, burada ne olduğu basit bir anlayışla belli…” diyor.

Kiev kenti bölgesi içinde yer alan Bucha, 27 Şubat’ta Rus ordusu tarafından ele geçirilmişti. Kasabada 37.000 kişi yaşamaktaydı.

BELEDİYE BAŞKANI: “270 KİŞİYİ TOPLU MEZARA GÖMDÜLER”

Bucha’da olanlarla ilgili olarak uluslararası haber ajansları değişik sayılar veriyorlar. Agence France Press (AFP) en az 20 cesetten söz ediyor. Birinin ellerinin arkadan bağlı olduğunu, başından ağır bir yara aldığını belirtiyor. Associated Press (AP) ise videonun çekildiği yolda ve bir evin bahçesinde 6 sivilin cesedinin bulunduğunu bildiriyor.

Rus ordusunun çekilmesinin ardından Kiev banliyösü Bucha’daki duruma ilişkin bir kare.

Bucha Belediye Başkanı Anatoly Federuk ise kasabanın sokaklarında 40 sivilin cesedinin bulunduğunu belirtiyor. Belediye başkanı cesetleri, bubi tuzağı endişesiyle bulundukları yerlerden kaldıramadıklarını de vurguluyor. Bucha Belediye Başkanı’na göre, cesetlerin yanısıra terkedilmiş evlerde ve araçlarda da bubi tuzağı araştırması yapılması gerekiyor. Bucha Belediye Başkanı kasaba sakinlerinden 270 kişinin toplu mezarlara gömüldüklerini iddia ediyor.

Ukraynalı bir cenaze görevlisi, bir sivilin cesedini inceliyor.
Ukrayna askerleri, Bucha’da bubi tuzağı olasılığını kontrol ettikleri bir sivilin cesedinin yanında

İnsan Hakları İzleme Örgütü‘nün de Bucha ile ilgili tespitleri var. Yerel halkla yapılan röportajlarda Rus askerlerine yönelik olarak yağma iddiaları orta atıldı. Ayrıca Buchalılar, su almaya çalışanlara ateş açıldığını da söylediler. Bir kadınsa, öldürülen kocasının cesedini kaldırmak istemesi üzerine öldürülme tehdidiyle karşı karşıya kaldığını söyledi.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here