0

SİLİKON VADİSİ NEDİR? NELER YAPILIR?

Günümüzün ihtiyaçlarına göre gelişen teknolojilerin insan hayatındaki etkileri bilinmektedir. Günlük hayatta kullanılan pek çok hizmet teknolojik altyapılar sayesinde gelişip, insanların yararlanması için sunulmaktadır.

Büyük teknoloji şirketleri gelişmelerini sürdürerek bu alanda öne çıkmaya başlamıştır.
İşte, Silikon Vadisi de teknolojiyi yakından ilgilendirir.


Neredeyse herkes tarafından duyulmuş bir isim olsa da birçok kişi tam olarak ne olduğu bilinmemektir.

Silikon Vadisi, yıllar içinde birbirine komşu olan yüzlerce teknoloji devinin bir arada bulunduğu devasa bir bölgedir. Dünyanın farklı ülkelerinden şirketlerin de zaman içinde merkezlerini buraya taşıması, Silikon Vadisi’ni küresel teknoloji merkezi haline getirmiştir. Teknolojik gelişmelerin bölgede oluşmasının temeli, Amerika’nın en önemli üniversitelerinden birisi olan Stanford Üniversitesi’nin bu bölgede kurularak öğrencilerine teknoloji geliştirme fırsatına teşvik ve destek vermesine vermesine dayanmaktadır.
Okulda yetişen öğrenciler ise, haliyle kendi şirketlerini bu bölgede kurmaya başlıyorlar. Örnek olarak HP’nin kurucuları William Hewlett ve David Packard.

Silikon Vadisi ismi 1971 yılında Don Hoefler isimli gazetecinin “Silicon Valley USA” başlıklı yazısında kullanılmıştır. Silikon bazlı bilgisayar ve çiplerinin üretildiği dönemde, bölgede yoğun olarak bu üretimin yapılması ve bölgenin esas ismi olan Santa Clara Vadisi bir araya gelerek Silikon Vadisi ismini oluşturmuştur.

Silikon Vadisi Nerededir?
Silikon Vadisi, tek bir şehir veya bölgede değildir. Mountain View, Cupertino, Palo Alto, San Jose gibi birkaç şehre yayılmış olan Silikon Vadisi, aslında bu şehirlerin genel adıdır. Ancak Silikon Vadisi’nin merkezi Stanford Üniversitesi’nin de bulunduğu yer olan Palo Alto’dur.

Silikon Vadisi’nin en popüler şirketleri:
Microsoft
Google
Apple
Intel
Facebook
Twitter
Tesla
HP
Uber
Yahoo!
Mozilla
Nvidia
Amd
Adobe Systems
Netflix
Electronic Arts
Paypal
Visa

Tüm bu dev teknolojilerin yanında bir mucize merkezi gibi gösterilen Silikon Vadisi dünyada en yüksek rekabetin yaşandığı, en dinamik ve zor çalışma alanıdır.

Yüksek stres, yoğun çalışma temposu, bölgedeki yüksek kiralar, aslında büyük bir rekabet olduğunu gösteriyor. Ayrıca geçmişte özellikle kadınların eşit olmayan koşullar altında çalışmaları, taciz davaları; dünyamızı şekillendiren teknolojilerin üretildiği, büyük zekaların ve mühendislerin çalıştığı bu yerde bile, ciddi sorunların olduğunu gösteren durumlardan biridir.

Yusuf DİLBER

Yusuf DİLBER/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 28 Şubat 2022

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here