Gazeteci, yazar, tiyatro sanatçısı ‘Aydın ağabey’, hayatını kaybetti.

0

Gazeteci, yazar, tiyatro sanatçısı ‘Aydın ağabey’, hayatını kaybetti.

50 yılı aşkındır  gazetecilik yapan; ‘Tırmık’ adlı köşesiyle okurların belleğinde yer edinen Aydın Engin,82 yaşındaydı.

Aydı Engin, geçen ay geçirdiği safra kesesi ameliyatı sonrasında yoğun bakıma kaldırılmıştı.

Aydın Engin bir süre öğrenim gördüğü İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bırakarak, aktif siyaset, gazetecilik ve tiyatro dünyasına adım attı.

Üniversite öğrenimi sırasında bir yandan da amatör tiyatroya başladı. Sonrasında hukuk öğrenimini bırakıp tiyatroculuğu meslek olarak seçti.

İlk oyunu ‘Aykırı’yı yazdı. Oyun, Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu’nda sahnelendi. Aydın Engin, bu toplulukta dramaturg ve oyuncu olarak işe başladı.

Aynı yıl, Yılmaz Güney’in özel senaristi olarak çalışmaya başladı. Yeşilçam için pek çok senaryo yazdı ancak imzasını koymadı.

1967’de Tuncel Kurtiz, Tuncer Necmioğlu, Umur Bugay ve Müjdat Gezen’le birlikte Halk Oyuncuları’nı kurdu. “Devri Süleyman” adlı oyunu yazdı ve yönetti. Oyun büyük ilgi gördü.

1969’da tiyatroculuğu bırakarak gazeteciliğe başladı. Haftalık Yeni Ortam dergisinde Yazı İşleri Müdürlüğü yaptı. 12 Mart 1971 darbesi sırasında tutuklandı. Tahliye olduktan sonra artık günlük bir gazeteye dönüşen Yeni Ortam’da Yazı İşleri Müdürü oldu ve aynı gazetede köşe yazıları yazdı.

12 Mart sonrasında kurulan ilk sosyalist parti olan Türkiye Sosyalist İşçi Partisi’nin kurucuları arasına katıldı. Partinin kurucularından, akademisyen/edebiyatçı ve aktivist Oya Baydar ile evlendi. Bu evlilikten oğlu Ekim dünyaya geldi.

1974 yılında eşi Oya Baydar ve Yusuf Bahadınlı ile İlke dergisini kurdu. 1976’da Politika Gazetesi Genel Yayın Müdürü oldu. ‘Tırmık’ adlı sütununda köşe yazıları yayımlamaya başladı.

1980’de yurt dışına gitti. Yaşamını  mülteci  Almanya’da  taksi şoförlüğü yaparak sürdürdü.

1991’de çıkan kısmi aftan yararlanarak Türkiye’ye döndü; kısa süre Sağmalcılar Cezaevi’nde hapis yattı. Sürgündeki Almanya yıllarını “Ben Frankfurt’ta Şoförken” adıyla kitap yazdı. 1992-2002 arasında Cumhuriyet gazetesinde habercilik, köşe yazarlığı ve yazı işleri müdürlüğü yaptı.

2002’de Cumhuriyet’ten ayrıldı. Birgün gazetesinin kuruluşunda yönetici olarak görev aldı ve bir süre Tırmık köşesini yazdı. Daha sonra Agos’ta köşe yazıları yazmaya başladı.

1 Eylül 2009’da T24’ün kuruluşunda yer aldı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here