Ukrayna – Rusya Savaşında Stratejik Kent: ‘Mariupol’

0

Ukrayna – Rusya Savaşında Stratejik Kent: ‘Mariupol’

Azak Denizi kıyısındaki stratejik kent Mariupol, 2014 yılı itibariyle yük trafiği açısından Ukrayna’nın en büyük beşinci limanı ve Azak Denizi’ndeki en işlek ticari deniz merkezi konumunda yer alıyordu.

Ukrayna için sembol bir kent olan Mariupol, savaştan önce Ukrayna ordusu ve Donetsk bölgesindeki ayrılıkçı gruplar arasında sıcak bir cephe hattı konumundaydı.

Rus güçleri ve ayrılıkçı grupların Mariupol’da tam kontrol sağlaması durumunda;

Luhansk’tan, Donetsk’e ve Kırım’a kadar bir kara koridoru oluşturulacak. Böylece mevcut konjonktürde Ukrayna’nın, Azak Denizi ile bağlantısı tamamen kopacak.
Rusya, Donbas’taki desteklediği ayrılıkçı gruplar ile Kırım’daki askeri birliklerini birleştirerek, ‘askeri tampon’ oluşturacak.
Rusya, Donbas ve Kırım arasındaki deniz taşımacılığı süresi kısalacak ve lojistik hacim artacak.

Ukrayna’nın, sanayi merkezi açısından ülkedeki can damarlarından biri olan demir ve çelik üretim tesisleri, Rusya’nın kontrolüne geçecek.
Rusya, Mariupol’u ele geçirirse; bölgedeki limanı ve önemli fabrika tesislerini kontrolü altında tutarak, sadece coğrafi anlamda değil ekonomik olarak da Azak Denizi ve Kerç Boğazı üzerinde üstünlük kuracak. Ayrıca Rusya, Azak Denizi’ni tamamen ‘Rus Denizi’ haline getirecek.

Mariupol Son Durum Savaş Haritası (19 Mart)

Mariupol, Rus kuvvetleri ve ayrılıkçı gruplar tarafından tamamen kuşatılmış durumda. Fakat şehir merkezi içerisinde meskun mahal çatışmaları sürüyor. Rus kuvvetleri, Mariupol’u kuşatmış olsa da henüz tam olarak ele geçirebilmiş değil.

Kaynak:Stratejik Ortak

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here