Uzmanlardan kaldırılan salgın tedbirleri kararlarına tepki: ‘Yıkıma götürebilir.’

0

Uzmanlardan kaldırılan salgın tedbirleri kararlarına tepki: ‘Yıkıma götürebilir.’

Bilim Kurulu’nun açıkladığı yeni corona kararlarıyla ilgili Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, Prof. Dr. Esin Davutoğlu’ndan dikkat çeken uyarılar geldi.

”ÖNLEMSİZ BŞR DÖNEME GİRİYORUZ”

Yeni kararları değerlendiren Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, şu görüşleri paylaştı;

*Salgınla mücadelede yeni bir yol deniyoruz: Önlemsiz dönem. 3. doz aşılama oranımız yüzde 32, aktif vaka sayımız (bulaştırma potansiyeli olan kişi sayısı) 616.964.

*Günlük vaka sayımız 60.000. Tarama testi yapmadığımız için vakaların ancak yüzde 10’unu saptayabiliyoruz. Salgının neresindeyiz, kimse bilemez.

*Önlemleri azaltan ülkeler vaka sayısında ciddi azalmaya ve aşılama oranının yüksekliğine güveniyor (Hollanda gibi) veya yanlış yapıyor (İngiltere gibi). Umalım denk gelsin ve iyi olsun.

“YIKIMA GÖTÜREBİLİR”

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala’dan dikkat çeken uyarı geldi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Pala, “Hatırlatma dozu oranı yaklaşık %30, günlük ortalama vaka sayısı 60 binin, ölümler ise 200’ün üzerinde iken Sağlık Bakanlığı’nın COVID-19 pandemisine ilişkin aldığı kararların dayandığı epidemiyolojik ölçütler nelerdir? Bilime dayanmayan kararlar risk grubunu yıkıma götürebilir” dedi.

“ERKEN ALINMIŞ BİR TESLİM OLMA KARARI”

Bakanlığın son kararlarını Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, Gerçek Gündem’e yorumladı. Şenol, “Şu anda maskenin kaldırılmasının hiçbir ülke açısından mantıklı bir yanı yok. Sağlık Bakanlığı salgını yönetmek üzere olarak düzenlemeden tamamen çekildi. Şu anda tamamıyla bırakılmış bir salgın sürecinin içindeyiz. Ama anaforun içindeyiz. Bu gerçekten kontrol altına alınmamış bir salgında erken alınmış bir teslim olma kararı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here