MÜZİĞİN GÜCÜ-DURUŞ

0

SESLERİ AYARLAMANIN DA ÖTESİ

Müzik tarihinin insanın kendi sesini keşfetmesi ile başladığını söylemek umarım yanlış olmaz. Doğal olarak oluşan sesler yüz yıllardır insanların kimliklerini, ruh hallerini ve konumlarını belirlemektedir.
Öfke ile söylendiğinde çığlık, şefkatle söylendiğinde duygusallık içermesi kaçınılmazdır. Ritim her zaman varken, başlangıçta enstrüman olmamıştır.
Ve insanlık koro halinde ses çıkarmanın yararlarını da çok çabuk öğrenmiştir.

Tuebingen Üniversitesi’nden Prof. Nicholas Conard, Almanya’da bir mağarada bulunan bilinen en eski müzik aletini gösteriyor. Kuş kemiğinden yapılan flütün karbon testiyle yaşı 35.000 yıl…
Orta Hindistan’da Madhya Pradesh Eyaleti’ndeki Parcmarhi Tepeleri’nde bulunan mağaradanın duvarlarında yer alan prehistorik çizimlerden bir detay. 10.000 yıllık bu çizimlerde müzik aletleri çalan ve dans eden insanlar resmedilmiş.

Süreç içinde düşüncelerini seslerle kodlayıp, ihtiyaçlarını, sevdalarını, acılarını, sevinçlerini ve isyanlarını günümüze kadar taşımıştır, taşıyacaktır.
Bu yüz yıllardır yadsınamayan müziğin gücüdür…
Artık, bir Türk’e Fransız ezgisi, bir İspanyol’a Türk ezgisi çok daha anlaşılabilir gelmekte, aynı duygu taşınabilmektedir.
Konfüçyüs’e göre müzik eğitici ve düzenleyici müthiş bir olgudur ve İnsanın dünya görüşüne ilişkin felsefe olarak şekillenmiştir.

DÜNYA TARİHİNDE TINILAYAN ŞARKILAR

Osmanlının mehterini kim inkâr edebilir!
Ceddin Deden Marşı’nın ;
Türk milleti, Türk milleti
Aşk ile sev milliyeti
Kahret vatan düşmanını
Çeksin o mel’un zilleti.
Sözleri ne kadar güçlü ve zengindir.
1915’te Rus cephesinde savaşan bir asker tarafından yazılan ve ikinci Dünya Savaşı’nda ünlenen LILI MARLEEN şarkısı hala çok etkilidir.
İkinci Dünya Savaşı’nda İtalyan Partizanlarının söylediği BELLA CIAO antifaşist devrimci bir şarkıdır ve tüm dünya ezbere bilmektedir.
Kurtuluş Savaşı’nın simgesi İzmir Marşı yüzyıldır hafızalarımıza perçinlenmiştir.
Sözleri ve bestesi ile her çiçeğinin tek yaprağı vatandır.

Dünyada milyonlarca kişinin izlediği AVARE filminin müziği AWARA HOON’un sözleri, dünyaya ve kadere isyandır. Yetmiş yıl önce tün dünyayı ağlatmıştır.
Kırsalın şehir kültürüyle buluşmasındaki çelişkileri yansıtan ve içinde sosyo-kültürel sorunları barındıran ARABESK, bir kimlik arayışıdır ve isyandır.
İnkâr edenler başarılı olabilmişler midir?
“Kula kulluk edene yazıklar olsun’’ diyen sanatçı haklı olarak baş tacı edilmiştir.
Ülkemde ve dünyada sayamayacağım kadar duyarlı müzisyen var.

GEÇMEYECEK BİR ŞARKI “GEÇÇEK”

Tarkan’ın Geççek adlı şarkısı Youtube’da 24 saat içinde 7 milyon görüntülenmeye ulaşarak dünya çapında en çok izleneler listesinde 2. sırada yer aldı. Twitter ve Instagram’la birlikte izlenme sayısı 32 milyona ulaştı.

Unuturum kaygısıyla isimlerini sayamayacağım. Sadece güncel olduğu için Tarkan’ı atlayamam. Takip ettiğim kadarıyla; adaletine, merhametine ve yurtseverliğine güvenirim. Son şarkısı “GEÇÇEK’’, bir duruşu, kimliği, felsefeyi, tespiti ve beklentiyi ifade etmektedir, geniş kapsamlıdır,
Kanaatimce ülkenin kahir ekseriyeti de onun gibi düşünmektedir.
Son sözüm John Lennon’un Imagine şarkısına ait;
I hope some day You will join us…
Umarım bir gün bize katılırsın…

Saygı, sevgi ve inançla,
Kemal Yalnız

Kemal YALNIZ/İktisatçı

 

Kemal YALNIZ/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 20 Şubat 2022

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here