‘Omicron’un Oğlu: BA.2… Avustralya’da tespit edildi!

0

‘Omicron’un Oğlu: BA.2… Avustralya’da tespit edildi!

Bir araştırma, BA.2 adlı yeni varyant hakkında ayrıntıları ortaya koyuyor.

Covid pandemisini çevreleyen korkular hafiflemeye başlarken, endişe verici yeni araştırmalar rahatsız edici sonuçlar sergiliyor.

Bşr araştırmata göre, Omicron’un Oğlu” lakaplı yeni Covid alt varyantı hızla yayılıyor ve öncekinden daha ciddi hastalıklara neden olabilir.

Japonya’dan çıkan yeni araştırmada, küresel sağlık için BA.2 alt varyantının riskinin orijinal Omicron suşundan “potansiyel olarak daha yüksek” olduğunu öne sürüyorlar.

BA.2, sözde “gizli” varyant ilk olarak 2022’nin başlarında ortaya çıktı ve şimdiden 74 ülkeye yayıldı ve ağırlıklı olarak Asya ülkelerinde baskın tür haline geldi.

İlk olarak birkaç hafta önce Avustralya’da bir Sağlık Bakanlığı sözcüsünün news.com.au’ya yaptığı son açıklamada “Avustralya’daki çoğu eyalet ve bölgenin çok düşük sayıda Omicron alt varyantı BA.2 tespit ettiğini” söyledi.

Açıklamada, “BA.2’nin Avustralya’da erken tespiti, Avustralya’nın genomik dizileme stratejisinin başarısının bir kanıtıdır” diye sunuldu.

Japonya’dan yapılan yeni laboratuvar deneylerine göre, “Omicron’un Oğlu”, Omicron’dan daha hızlı yayılıyor, potansiyel olarak önceki türlere göre daha ciddi hastalıklara neden oluyor ve ayrıca güçlendiricilerin korumayı artırdığı tespit edilse de, Covid aşılarının sunduğu bağışıklıktan kaçabiliyor.

BA.2 ayrıca bazı tıbbi Covid tedavilerine dirençli görünüyor ve hücrelerde kendisini Omicron’dan daha hızlı kopyalayabiliyor.

Yeni çalışmada yer alan bilim adamları ayrıca hem Omicron hem de Son of Omicron ile enfekte olan hamsterlerin ikincisiyle daha fazla hastalandığını ve daha kötü akciğer fonksiyonları kaydettiğini ve doku örneklerinin BA.2 ile hayvanların akciğerlerinde daha fazla hasar olduğunu ortaya çıkardığını kaydetti.

Ohio’daki Cleveland Clinic mikrobiyoloji bölüm başkanı Dr Daniel Rhoads, CNN’e , Omicron’dan daha fazla endişe verici göründüğünü söyledi.

Dr Rhoads, “Bir insanın bakış açısından, BA.1’den daha kötü bir virüs olabilir ve daha iyi bulaşabilir ve daha kötü hastalığa neden olabilir” dedi.

Çalışmanın araştırmacıları, “Omicron BA.2’nin doğal olarak BA.1’den önemli ölçüde daha bulaşıcı olduğu ve ayrıca aşının enfeksiyona karşı koruyucu etkisini daha da azaltan bağışıklıktan kaçınma özelliklerine sahip olduğu sonucuna vardık.ç” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here