ABD GEVŞETMEYE BAŞLADI; NEW YORK KALDIRDI

0

 

BAZI EYALETLER MASKE ZORUNLULUĞUNU KALDIRIYOR

Oğuz HAKSEVER

Amerika Birleşik Devletleri’nde 8 eyalet, maske kullanım zorunluluğunu kaldırmaya başladı. Federal yetkililerse iyimser mesajlar vermelerine rağmen söz konusu kararların erken olduğunu belirtiyorlar.

Birleşik Devletler’de New York, Illinois, Rhode Island, Kalifornia, Connecticut, New Jersey, Pennsiylvania ve Dalaware valilikleri yetişkinler için kamusal ortamlarda maske zorunluluğunu kaldırmaya başladıklarını açıkladılar. Massachusets Eyaleti yönetimi ise çok yakında okullarda maske zorunluluğunun kalkacağını bildirdi.

New York Eyaleti’nde maske zorunluluğu 10 Şubat itibarıyla kalktı. Bu eyalette okullardaki maske zorunluluğunun ise Mart ayı başında kalkacağı bildirildi.

Söz konusu eyaletlerde maske zorunluluğunun kaldırılmaya başlanmasının gerekçesi, Kovid-19 salgınında buralardaki vaka sayılarının düşmesi ve hastaneye yatışların azalması.

New York Eyaleti 10 Şubat itibarıyla kamusal ortamlarda maske kullanım zorunluluğunu kaldıracağını açıkladı. Ancak New York Broadway’deki tiyatrolar, Nisan ayına kadar maske zorunluluğunu uygulamaya devam edeceklerini duyurdular. Broadway’de Operadaki Hayalet Müzikali’nin sergilenmesi sırasında salondan bir kare. Müzikaldeki ana karakterin maskeli olması nedeniyle seyircilere de operadaki hayaletin kullandığı maske dağıtılmış.

FEDERAL YETKİLİLER İYİMSER AMA TEMKİNLİ

ABD Federal yönetimi ise maske zorunluluğunun kaldırılmasının erken olduğu görüşünde. Başkan Joe Biden’in salgından sorumlu baş danışmanı Doktor Antony Fauci, vakaların düşmeye devam etmesi ve yeni varyantların ortaya çıkmaması halinde “daha fazla normalleşmenin” düşünülebileceğini belirtti. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Direktörü Rochelle P. Walensky ise Beyaz Saray’da basına verdiği brifingde düşme gözlense bile ülke çapında vaka ve ölüm sayılarının hala yüksek olduğunu belirtti.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü ise, başkanın biliminsanlarının tavsiyelerine uymaya devam edeceğini bildirdi.

Birleşik Devletler Başkanı’nın Salgın Baş Danışmanı Fauci iyimser ama temkinli. “ABD normalleşme yoluna yaklaşmaya başladı”

ABD’de son haftada ortalama günlük vaka sayısı 253.000 olmuştu. Ocak ayı ortasında bu sayı 800.000 idi.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here