RAPOR SİLKELEDİ; DÖKÜLMELER BAŞLADI.

0

İNGİLTERE’DEKİ PARTYGATE SKANDALI’NDA ÜST DÜZEY İSTİFALAR

Haber :Oğuz HAKSEVER

Birleşik Krallık Başbakanlık ekibinin korona kısıtlamaları döneminde, hükümetin çıkardığı yasaklara rağmen partiler düzenlemesiyle ilgili raporun açıklanmasının ardından Başbakan Boris Johnson’un üst düzey yardımcılarından 4’ü istifa etti.

İstifa edenler arasında Başbakan’ın özel kalemi Martin Reynolds da yer alıyor. Soruşturmada, Reynolds’un korona yasakları döneminde 20 Mayıs 2020 günü için “Kendi İçkini (booze) Getir” başlığıyla bazı personele e-posta yolladığını tespit edilmişti. İstifa eden diğer üst düzey yardımcılar şunlar: İletişim Direktörü Jack Doyle, Başbakanlık Personel Şefi Dan Rosenfeld ve Politika Direktörü Munira Mirza

Birleşik Krallık’taki yorumcular ve gazeteciler şimdi, kimin kendiliğinden istifa ettiğini, kimin “itildiğini” araştırıyor.

 

Başbakan Boris Johnson ve istifa eden yardımcılarından Politika Direktörü Munira Mirza Başbakanlık binasından çıkarken. Aralık 2021

“LİDERLİĞİ BAŞARISIZ VE SORUMSUZ”

İngiltere’de Kovid yasakları döneminde Başbakanlık personelinin partiler düzenlediğinin ortaya çıkması üzerine Britanya Hükümeti içindeki (Cabinet Office) etik sorumlusu üst düzey kamu görevlisi Sue Gray tarafından yürütülen soruşturmada Kovid yasakları döneminde düzenlendiği ortaya çıkan 16 eğlence partisinden 12’si araştırılmış, bu süreçte 70 kişi sorgulanmış, e-postalar, whatsapp yazışmaları, fotoğraflar ve güvenlik kamerası görüntüleri incelenmişti. Londra Polisi’nin (Metropolitan Police) de katıldığı soruşturmanın raporu Ocak ayı sonunda açıklanmıştı. Raporda 11’i Başbakanlık Ofisi’nde (Downing 10), biri Milli Eğitim Bakanlığı binasında yasaklara rağmen düzenlenen partilerden ötürü Başbakan Boris Johnson, başarısız liderlikle suçlanmış ve Başbakan’ın sorumsuzluk sergilediği belirtilmişti. Partilerde aşırı miktarda içki tüketildiği de vurgulanmıştı.

Birleşik Krallık Başbakanlık Ofisi Etik Sorumlusu Sue Gray. Başbakan’ın maiyetindeki bu isim raporunda Johnson’u “başarısız liderlik”le suçladı.

Başbakan Boris Johnson, raporun açıklanmasının ardından Şubat ayı başında parlamentoda Avam Kamarası’nda özür dilemiş, soruşturmayı yürüten Sue Gray’e de derinden teşekkür etmişti.

Başbakan Boris Johnson Parlamento’da metinden okuyarak başı öne eğik konuşuyor: “Öncelikle Sue Gray ve soruşturmada yer alan herkese derin teşekkürlerimi sunarım. Konuşmamda rapordaki buluntular konusunda bilgi vereceğim. Ama önce özür dilerim. Doğru yapmadığımız için özür dilerim; bu konunun ele alınması konusunda da özür dilerim.”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here