Ligimizin Tuhaflığı..

0

Ligimizin Tuhaflığı..

Sezon, Trabzonspor’un başarılı yılı olarak hatırlanırken Abdullah Avcı’nın da hakkını vermek lazım.

Garip bir virüs nedeniyle dünya insanı kilitlenirken(!) Bordo mavili yönetim başkanı ile birlikte işin içine girip kolları sıvadılar.

Bir çok futbolsever üç büyüklerden umduğu başarıyı görmedi. Asıl düşündürücü olan Beşiktaş ve özellikle Galatasaray’ın hazin tablosudur… Futbolun gereğini Terim niye yapamadı acaba; bu incelenmelidir.

14 yabancı, futbolumuza Terimin açıklaması ile girerken sahadaki 11 dışında üç yabancı da görev için kenarda bekliyordu.
Tek karşı çıkan ben oldum.
Yabancı düşmanlığım yok; kalite için en iyilerle çekişmeli gençlerimiz.
Şunu öğrenemedik; iyi, doğru ve tavizsiz eğitim ile oynanacak doğru futbol bize başarı getirir.

Dünyada bizim kadar Teknik Direktör değiştiren başka bir futbol ülkesi yoktur.
Bizim toplumun en önde gelen rekabeti futboldur. Ama kulüplerde hazır olmayan bir sistemsizlik dayatma ile yaşatıldı.

Bu yapıya uygun ticari ortam sağlıklı ve endüstriyel değildir. İleri futbol ülkeleri buna her anlamda örnektirler..

Bir anda kahraman olanlar aniden dibe vuruyor.! Sosyo psikolojik denge sorunumuz var; ‘Ben bilmem hangi renge aşığım’ gürültüleri, hala geçerliyse bu güne kadar konuya giren yanlışlar sadece metafizik dengesizlikle izah edilemez.
Futbol sadece bir oyun değil; aynı zamanda milyonları peşinden sürükleyen bir alandır. Tabii ki zaman zaman başka amaçları da içinde taşıyacaktır!
Ancak rekor kıracak olan sporcudur. Ahlaklı; iyi bir eğitimle yetişerek, ter akıtan odur. Sonucu o tayin eder.

Şimdi ki değişim de ilginçtir ama biz ne kadar hazırız buna soru işaretidir.
Geçmişte çeşitli senaryolarla adeta yasak olan futbol şimdi ailelerce teşvik görmektedir.

Her köşe başı alakasız kişilerce tutulmuş ve hayalimiz olan kulüplerin isimleri ile halı saha veya futbol okulu adına yetersiz şekilde para çeken bir alandır. Çünkü geçmişin futbola karşı olan aileleri artık onu parasal yönden istikbal olarak görmekte ve çocuklarını da oralara taşımaktadırlar.

Oysa ben geçmişte mahalle arasından alıp gençleri üst düzeye taşıyan kişi olarak neyi ,ne için, neden yaptığımızı biliyorduk. Ama ciddiye alınmadık. Hatta küçümsendik dahi!

Yıllarca başarılı ve yetenekli olarak futbola yatkın olan Trabzonspor bu furyadan zarar gördü. Şimdi geçmişte Teknik Direktör yetkili tek kişi idi takımlar için. Kendi arar, bulur, seçer, tercih eder takım kurar ve yardımcısı ile çalışırdı! Şimdi çok kalabalık bir aile var. Ayrıca buna zemin hazırlayan Scout ve Menajerler var. Onların kolundan tutup hata telefonlardan izledikleri maçlardan seçtikleri oyuncuların istilasında kulüpler.

Her türlü kulis, iç ve dış ortam, medya gücü de kullanılarak hazırlanan sürecin içine sokulan kural tanımaz kişiler başarıyı Sementha misali kovalıyorlar. Borsa gibi; ne çıkarsa bahtına..

Bir kez daha söylüyorum. Geldiğimiz yer ve durum gerçeğimizin aynasıdır.
Takım olmak için oynatacağın oyuna uyanı alır ve işin yetkilisi olursan başarılı ve sorumlu gerçeği yaşarsın. Avcı bunu yapıyor. Sahiplenildi. Beşiktaşa daha gelmeden tepki alan bu genç teknik adam ve eski futbolcum; İstanbulpor, K.Maraşspor, Bakırköyspor ‘da gerekli deneyimleri yaşadı futbolculuğunda..

Mutlaka etkisinde olduğu deneyimleri vardır. Ama asla böyle bir lig sonucu beklediğin sanmıyorum. Bu başarısında farkı diğer kulüplerin hazırcılığı ve teknik adamların tavizleri yatıyor gibi.

Sonuç olarak dış etkenler ne olursa olsun sahada başlayan ve biten mücadelede iki önemli etken de bizde biz de iyi kullanılmıyor: Hakemler ve VAR !

Adnan DİNÇER/Futbol İnsanı-Tek. Direktör-Akademisyen-Yazar

 

Adnan DİNÇER/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 27 Ocak 2022

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here