Araştırma : Omicron en çok kimleri etkiliyor?

0
People queue at a coronavirus disease (COVID-19) vaccination centre in London, Britain, December 15, 2021. REUTERS/Hannah McKay

Araştırma : Omicron en çok kimleri etkiliyor?

ABD’li uzmanlar, omicronun sağlık sorunları bulunan kişiler ve yaşlıların durumunun ağırlaştığını söyledi.

Ayrıca, Omicron diyabetli kişilerde diyabetik ketoasidoz adı verilen hayatı tehdit eden bir durumu tetikliyor.

Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi’nde Acil Tıp alanında doçent olan Dr. Craig Spencer, Mart 2020’deki ilk dalganın aksine, daha az hastanın oksijen tedavisine ihtiyaç duyduğunu bildirdi.

Spencer, acil servislere rekor sayıda başvuran kişilere “son derece yüksek” sayıda Covid-19’lu olmayan hastanın da katıldığını söyledi. “İlk dalgalanma sırasında, acil servislerimizde gördüğümüz tek hasta tipi Covid-19’lulardı” diyen Spencer, Covid-19’un önceden var olan tıbbi durumları daha da kötüleştirdiğini açıkladı:

“Omicron diyabetli kişilerde diyabetik ketoasidoz adı verilen hayatı tehdit eden bir durumu tetikliyor. Yaşlı insanlar, yataktan kalkamayacak kadar zayıflıyor ve yürüyemez hale geliyor. Varyant kesinlikle hafife alınmamalı. Şu anda Covid-19 hastaları ile yaşlılar ve kemoterapi gören hastalar yoğun bakımlarda yan yana tedavi ediyoruz. Bu insanlar hala büyük bir tehlikede” dedi.

Bununla birlikte, resmi istatistiklerin gösterdiğine göre, geçen Pazartesi günü New York’ta Covid-19 nedeniyle 5 bin 495 kişinin hastaneye kaldırıldı. Bu sayı, iki hafta öncesine göre dört kat ve Mayıs 2020’den bu yana herhangi bir noktadan daha yüksek. Spencer, “Kabus bitti, ama bu çok daha korkutucu” dedi.

Omicron’un en yaygın varyant olduğu İngiltere’de ise geçen Cuma günü yayımlanan NHS İngiltere verilerine göre, hastalarının üçte ikisi doğrudan Covid-19 ile hastaneye kaldırıldı. University College London’dan, Christina Pagel o sırada Twitter’da yaptığı açıklamada, hastaların geri kalan üçte birinin ise Covid-19’un durumlarını daha da kötüleştirdği insanların oluşturduğunu söyledi.

Bu arada, Penn Presbyterian Tıp Merkezi Acil Tıp Bölümü’nde yardımcı doçent olan Mucio Kit Delgado, aşılı olan ve Omicron ile enfekte olanların durumlarında çarpıcı bir toparlanma olduğunu açıkladı.

Delgado, “Aşılı kişiler Covid-19’a yakalandıklarında genellikle iyi durumdalar ve evde tedavi oluyorlar” diye konuştu.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here