13.4 C
Türkiye
Pazartesi, Nisan 29, 2024
Ana Sayfa Ekonomi Bakan Dönmez’den kademeli tarife açıklaması: Az tüketen, daha düşük bir birim fiyat ödeyecek

Bakan Dönmez’den kademeli tarife açıklaması: Az tüketen, daha düşük bir birim fiyat ödeyecek

0

Bakan Dönmez’den kademeli tarife açıklaması: Az tüketen, daha düşük bir birim fiyat ödeyecek. 

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez elektrikte ve doğalgazda geçilecek kademeli tarifenin detaylarını gazetecilerle gerçekleştirdiği sohbet toplantısında anlattı.

Sabah’tan Dilek Güngör’ün aktardığına göre dar gelirli aileleri korumak için iki kademeli sisteme geçileceğini söyleyen Dönmez, “Belli bir tüketime kadar birinci kademe, o tüketimin aşan kısmı ikinci kademe olacak. Kademeyi belirlerken 4 kişilik bir ailenin asgari tüketimine bakacağız. Birinci kademede sınır ortalama 100 metrekarelik bir evin asgari elektrik ihtiyacına göre olacak. O kademeye kadar daha düşük bir birim fiyat olacak. Onu aşan kısımlar varsa bir miktar daha pahalı ödenecek” dedi. Gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen Dönmez, doğalgazda da merkezi sistem kullanan sitelerde bir binada 10 daire varsa, birinci kademenin sınırının 10 ile çarpılarak bulunacağını söyledi.

Fatura ve pompada AB-Türkiye karşılaştırması yapan Bakan Dönmez’in euro üzerinden konuştuğu görüldü. dönmez; Hollanda’da 1 litre benzinin 1.96 euro, İspanya’da 1.48 euro, Almanya’da 1.66 euro, Türkiye’de ise 0.89 euro olduğunu söyledi.

Elektrik fiyatlarında da konut bazında İngiltere’nin Avrupa’da en pahalı elektriği kullanan ülke olduğunu anlatan Dönmez, şöyle konuştu: “İngiltere’de 1 kilovatsaat elektrik 0.4 euro, Almanya’da 0.37 euro, Fransa’da 0.22 euro. Türkiye 0.06 euroyla Avrupa’da en ucuz elektriği kullanan 2’nci ülke. Bizden daha ucuzu Ukrayna. Orada 0.053 euro. Bir metreküp doğalgaz İsveç’te 2.47 euro, Almanya’da 1.31 euro, İtalya’da 1.32 euro, Yunanistan’da 1.08 euro, Türkiye 0.17 euro. Avrupa’da en ucuz doğalgazı kullanan ülkeyiz.”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here