EKONOMİST STEVE HANKE’NİN HESABI: TÜRKİYE’NİN YILLIK ENFLASYONU % 100,65

0

BU KEZ WASHINGTON POST… TÜRKİYE’NİN DÜŞÜK KUR YÜKSEK FAİZ POLİTİKASINA DAİR BİR YAZI DAHA

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uyguladığı düşük faiz, yüksek kur politikası uluslararası alanda  bu uygulamayı şaşırtıcı bulan ekonomist ve yazarlar arasında ilgi görüyor.

Son olarak Washington Post köşe yazarı Anthony Faiola bir yazı kaleme aldı. Yazısının başlığında Kral Çıplak öyküsüne gönderme yapan Faiola, “Danışmanları durumu Erdoğan’a söylemeyecek.” dedi.

STEVE HANKE’NİN HESABI

Faiola, yazısında ekonomist Steve Hanke’nin* 13 Aralık günü paylaştığı sosyal medya mesajına yer verdi. Hanke mesajında grafik paylaşarak şöyle yazdı: “Başkan Erdoğan’ın irrasyonel faiz fikri, Lira’yı batırıyor ve enflasyonu yükseltiyor. Bugün tam olarak hesapladım: Erdoğan ve Merkez Bankası’ndaki adamları yüzünden Türkiye’de yıllık enflasyon % 100,65… Türkiye’nin sahte resmi Kasım 2021 yıllık enflasyonunun 5 misli… Sabit kur politikası zamanı…”

 

Anthony Faiola yazısında devamla İstanbul Halk Ekmek büfesindeki kuyruğu ortaya koyan bir fotoğrafa yer vererek , marketlerde etiketlerin günlük olarak değiştirildiğini temel gıda fiyatlarının “uçtuğunu” yazdı.

İstanbul Sultangazi’de İstanbul Halk Ekmek kuyruğu. Fotoğraf Ümit Bektaş/Reuters

“YANGINA YAKITLA MÜDAHELE EDİYOR”

Faiola, “Erdoğan faizi sürekli düşürerek genel kabul görmüş finansal kuralların üzerine yangına yakıtla müdahele eder gibi gidiyor” ifadesini kullandı.

Anthony Faiola, Erdoğan’ın düşük faiz, yüksek kur politikasıyla ihracatı artıracağını, istihdamı büyüteceğini savunduğunu ancak bu uygulamanın özellikle kriz yaşayan ekonomilerde ihrac ürünü üretmek için ithal edilen ara malların fiyatlarını uçurduğunu, yabancı yatırımcıları ürküttüğünü belirtti.

Arjantin’de yaşanan 2001 krizini hatırlatan Washington Post yazarı, dış borcunun yönetilebilir olması sayesinde Türkiye’nin söz konusu durumda olmadığını kaydetti.

Yazara göre, Çin modelinin Türkiye’de sonuç vermesi mümkün değil. Çünkü Türk Lirası’nı ayakta tutma gücü bulunmuyor.

*Profesör Steve Hanke: Özellikle gelişmekte olan ülkelerin para politikalarıyla ilgilenen Ekonomist. ABD John Hopkins Üniversitesi’nde öğretim üyesi. “Gelişmekte Olan Ülkeler İçin Para Kurulları El Kitabı” yazarı. 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here