2.4 C
Türkiye
Salı, Mayıs 7, 2024
Ana Sayfa Dünya İngiltere ve Norveç Merkez Bankası’ndan faiz oranlarını artırma kararı

İngiltere ve Norveç Merkez Bankası’ndan faiz oranlarını artırma kararı

0
İngiltere ve Norveç Merkez Bankası’ndan faiz oranlarını artırma kararı.
İngiltere Merkez Bankası ve Norveç Merkez Bankası, yükselen enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarında artırıma gitti
 İngiltere Merkez Bankası üç yıl sonra ilk kez, yükselen enflasyonla mücadele için faiz artırımına gitti. Para Politikası Kurulu toplantısında 8’e 1 çoğunlukla alınan kararla birlikte politika faizi %0.25’e yükseltildi. Faiz oranları geçtiğimiz yılın Mart ayında koronavirüs salgınının etkilerini hafifletmek için rekor seviye olan %0.1’e düşürülmüştü.

İngiltere Merkez Bankası son olarak, Ağustos 2018’de faizlerde artışa giderek %0.75’e yükseltmişti.Norveç Merkez Bankası (Norges Bank) para politikası komitesi, son üç ayda üçüncü kez faiz artırma kararı alarak politika faizini yüzde 0.25’ten yüzde 0.50’ye yükseltti.

Merkez Bankası Müdürü Oeystein Olsen, karara ilişkin açıklamasında “Salgının gidişatı ve ekonomi üzerindeki etkileri konusunda ciddi bir belirsizlik var. Ancak ekonomik gelişmeler genel olarak öngörülerimizle paralel doğrultuda ilerlerse politika faizi muhtemelen Mart ayında tekrar yükselecek” dedi.

Norveç para birimi kron, faiz artırma kararı karşısında euro karşısında değer kazanarak 10.20’den 10.12 seviyelerine geldi.

Norveç Merkez Bankası, kısıtlamalar ve küresel fiyat baskıları nedeniyle ülke içerisindeki fiyatların ve ücretlendirmelerin öngörülenden daha fazla artmasından endişe duyduklarının altını çizerek, “Devam eden yüksek enflasyon beklentilerinin oluşması durumunda, politika faizi daha hızlı yükseltilebilir” uyarısında bulundu.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here