Grigory Petrov ”Beyaz Zambaklar Ülkesinde”…

0

Grigory Petrov ”Beyaz Zambaklar Ülkesinde”…

Bu hafta bir klasik “Beyaz Zambaklar Ülkesinde” adlı kitaptan bahsedeceğim sizlere…

“Beyaz Zambaklar Ülkesinde” adlı kitap yazar Grigory Petrov`un çıktığı Finlandiya seyahatleri sırasında aldığı notlardan oluşuyor.

Eser 1800`lü yılların son döneminde Finlandiya halkının içinde bulunduğu durumu anlatıyor ve bu durumdan kurtulmak için başta Johan Vilhelm Snellman olmak üzere ülkedeki birkaç tane Fin aydının verdiği olağanüstü mücadelesini konu alıyor.

“Beyaz Zambaklar Ülkesinde” ilk defa 1923 yılında Saraybosna`da basılmıştır. Kitap kısa sürede birçok dile çevrilmiş; Özellikle Yugoslavya Krallığı`nda, Bulgaristan`da ve Türkiye`de Grigory Petrov`un en çok beğenilen eseri olmuştur.

Eser, 1925 yılında Bulgaristan`da yayımlandığında büyük ilgi görmüştür. Kitabın başarısı, Bulgaristan`daki Türk aydınları aracılığıyla Türkiye`ye taşınmıştır. “Beyaz Zambaklar Ülkesinde” Türkçe`ye 1928 yılında Ali Haydar Taner tarafından çevrilmiştir.

Kitap Türkiye`de 1930 yılında yeni alfabeyle tekrar basılmıştır. 1928`den 2008`e kadar en az 41 baskısı yapılan kitap, günümüze kadar en çok çevirisi yapılan ve yayımlanan yabancı kitaplar arasında yeralmıştır.

”Beyaz Zambaklar Ülkesinde” çeşitli kaynaklara göre Mustafa Kemal Atatürk tarafından askeri okullarda okutulması ve öğrencilere tavsiye edilmesini istendiğinden bahsedilmektedir. Tavsiye ederim. İyi okumalar.

Canberk TURAN/Yazar-Yönetmen

Twitter: @canbturan
Instagram: @canberk_tu

Canberk TURAN /kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 12 Aralık 2021

Diğer Kitaplar İçin Tıklayınız

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here