İlk filmden 22 yıl sonra Matrix Resurreactions heyecanı…

0

İlk filmden 22 yıl sonra Matrix Resurreactions heyecanı…

1999 yılında Matrix`in ilk filmi çekildiğinde 18 yaşındaydım. Bu filmi o yıllarda bir sinemasever olarak heyecanla bekledim ve izledim.

Filmde aklımda kalan bir replik “Follow the white rabbit” (Beyaz tavşanı takip et.) repliğidir.

22 yıl öncesinin sinema ve görsel efekt teknolojisinde çığır açan film, Lana ve Lilly Wachowski kardeşlerin harika sinematografisi ve senaryosuyla kült bir film haline gelmiştir.
Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie Anne Moss`un olağanüstü oyunculuk performansları, o yıllarda beni ve diğer sinemaseverleri çok etkilemiş ve film üzerine birçok kitap yazılmıştır.

Gelelim Matrix filminin felsefi tarafına; serinin ilk filminde uyanışı ve insanlığın dünyayı getirdiği son noktayı gözlemliyoruz. Matrix`in felsefesi Antik Yunan`a dayanır. Özellikle Sokrates ve Platon felsefesine… “Sorgulanmamış hayat yaşanmamış hayattır.” Neo kırmızı hapı seçip gerçek dünyaya gözlerini açtığında “Neden gözlerim acıyor?” diye sorar. Morpheus “Çünkü onları hiç kullanmamıştın.” diye bir efsanevi cevap verir. Bu repliği hatırlattıktan sonra…

İlk filmin konusuna bir gözatalım; Saygın bir yazılım şirketinde çalışan Thomas Anderson (Keanu Reeves), gecelerini “Neo” adı altında program kırarak ve Matrix’i araştırarak geçirir. Esrarengiz şekilde Trinity ve Morpheus ile tanışan Neo, yaşadığı dünyanın aslında beyninde gerçekleşen bir simülasyondan ibaret olduğunu öğrenir ve kendini bu durumdan kurtarmak için Morpheus’un önderliğindeki ekibe katılır. Neo gerçek dünyada ilk nefesini aldıktan sonra simülasyona tekrar girerek Matrix’in ne olduğunu kavrayacak ve kurtarılma nedenini öğrenerek gelişen olaylar çerçevesinde yeni kimliğini tanımaya çalışacaktır.

Filmdeki olaylar çok ileri bir tarihte teknolojinin son derece gelişmiş olduğu, yapay zekaya sahip makinelerin yaratılmış olduğu bir dünyada geçmektedir.

Bu dünyada makineler ve insanlar arasında ortaya çıkmış, savaş sonucunda insan ırkı makineleri yenebilmek için onların enerji kaynağı olan güneş ışınlarının dünyaya inmesini engellemek adına, gökyüzünü kimyasal silahlarla siyah bulutlar oluşturmak suretiyle kapatmıştır. Bunun sonucunda enerji ihtiyacını karşılayamayan makineler yeni enerji kaynakları bulmaya yönelir ve insan vücudunun çok iyi bir enerji motoru olduğunu fark ederler. Böylece insanları köle olarak enerji üretimi için kullanmaya başlarlar ve herhangi bir isyan durumundan kaçınmak için insanların zihinlerini meşgul edecek bir program tasarlarlar. Bunun sonucunda köle insanlar aslında bilinçsiz bir şekilde uyurken zihinleri makinelere bağlı bir şekilde Matrix programının içerisinde her şeyden habersiz sanal bir dünyada yaşamaya devam ederler. Filmin başkahramanı Neo bu insan tarlalarında uyanır ve gerçek dünyada insanların yaşadığı tek yer altı şehri olan Zion’a götürülür ve gerçek dünyaya alıştıktan sonra Morpheus’un ekibiyle beraber makinelere karşı savaşmaya başlar.

Matrix ABD’de 171.479.930 $, ABD dışında 288.900.000 $ olmak üzere toplam 460.379.930 $ hasılat elde etti. Film ABD’de gösterime girdiği hafta 27.788.331 $ gelir elde etti.

Yapım yılı 2003 olan ikinci film Matrix Reloaded`ın Yönetmen koltuğunda yine Lana ve Lilly Wachowski kardeşler oturmuştur. İlk filmde olduğu gibi sinemada çığır açmıştır. Filmin oyuncu kadrosunda Keanu Reeves(Neo), Laurence Fishburne(Morpheus), Carrie Anne Moss(Trinity) yeralmaktadır. Matrix Reloaded`ın konusuna gelince… Seçilmiş kişi Neo, Matrix’teki kurtarıcı rolüyle en güçlü varlıktır. Matrix’e kaçak girişleri temizlemekle yükümlü ajanlar bile karşısında duramaz. Matrix’te gemi kaptanlarının bir toplantısında onları tanıdık bir yüz ziyaret edecektir, daha önce Neo’nun yok ettiği Ajan Smith. Ajan kimliğinin dışında yeniden sahneye çıkan Smith, kendini kopyalayabilmekte ve çoğaldıkça güçlenmektedir. Neo’nun artık Matrix’te gerçek bir rakibi vardır. Morpheus ve Trinity ise diğer gemi kaptanlarıyla birlikte seçilmişi kaynağa götürecek yolu arayacaklardır. Matrix Reloaded, Matrix serisinin ikinci filmi. Film ABD’de 281.000.000 Dolar tüm dünyada ise 738.000.000 Dolar gelir getirmiştir.

Yine yapım yılı 2003 olan serinin üçüncü filmi Matrix Revolutions`ın konusu Filmde Neo, kaynağa giderek Mimar’ın ağzından Matrix ile ilgili tüm gerçekleri öğrendikten sonra seçimini diğer seçilmişlerden farklı olanı yapar ve döngü bozulur. Yeri kazmakta olan makineler Zion’a girer ve tam anlamıyla bir makine – insan savaşı başlar. Artık tüm gerçeklerin farkında olan Neo, Makineler şehrine giderek bir anlaşma teklif eder. Tüm Matrix’i ele geçirmiş ve yakında Makine şehrini de yok edecek olan Smith’i öldürecek, karşılığında ise barış sağlanmış olacaktır. Matrix Revolutions Film ABD’de 140.000.000 Dolar tüm dünyada ise 456.000.000 Dolar gelir getirmiştir.

İlk filmden 22 yıl sonra Matrix Resurreactions heyecanı…

Geçmişte kısa bir yolculuk yaptıktan sonra gelelim günümüze; Yani ilk filmden 22 yıl sonrasına… Matrix Resurreactions filminin yönetmen koltuğunda Wachowski kardeşlerden biri olan Lana Wachowski oturmuştur. Senaryosu da yine Lana Wachowski tarafından yazılmıştır. Oyuncu kadrosunda Keanu Reeves(Neo), Carrie Anne Moss(Trinity)…

Filmde Morpheus`un gençliği rolünde Yayha Abdul Mateen yeralacak. Ayrıca How I Met Your Mother dizisinde Barney karakterine hayat veren Neil Patrick Harris Neo`nun diğer karakteri olan Thomas Anderson`ın terapistini canlandırıyor. Fragmanda izlediğimiz gibi Neo`nun “Mavi Hap” “Kırmızı Hap” seçimi ve “Beyaz Tavşan” simgesi filmde yeralmaktadır. Filmde yine üç filmde olduğu gibi olağanüstü görsel efektler, müthiş sinematografi sayesinde bir görsel şölen bizi bekliyor. Ben de bilimkurgu sinemasında çığır açacağına inandığım serinin dördüncü filmi olan Matrix Resurreactions`ı merakla bekliyorum. Şimdiden iyi seyirler diliyorum.

Canberk TURAN/Yazar-Yönetmen
Twitter: @canbturan
Instagram: @canberk_tu

 

Canberk TURAN /kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 26 Kasım 2021

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here