TEVRAT’TAKİ 10 MUSİBETİ HATIRLATTI. MISIR’DA AKREP İSTİLASI!

0

GÜNEY MISIR’I AKREPLER BASTI. YÜZLERCE KİŞİYİ SOKTULAR!

Güney Mısır’daki Asuan bölgesinde şiddetli yağışlar nedeniyle sadece seller sıkıntı yaratmadı. Bölge akrep istilasına da uğradı.

Asuan bölgesinde hafta sonu meydana gelen şiddetli yağışların oluşturduğu sel suları, çöldeki binlerce akrebi yuvalarından alıp dağ yamaçlarındaki köylere sürükledi. Evlerin çatlaklarından içeri giren 10 santim büyüklüğündeki zehirli akrepler, bir gecede 503 kişiyi soktu. Sağlık ekipleri serumlarla bölgeye koştu. Son gelen bilgilere göre, akrep sokmasından 3 kişi can verdi.

ÇIKIŞ KİTABINDAKİ ÖYKÜYÜ ANIMSATTI.

Hollandalı sanatçı Jan Luyken’in 10 müsibet gravürü. Çekirge istilası.

Mısır’daki bu olay, Tevrat’taki 10 musibet öyküsünü akla getirdi.Tevrat’a göre, 10 musibet; Hz.Musa’nın isteğine rağmen firavunun köle olan İsrailoğullarını serbest bırakmaması üzerine Tanrı Yehova tarafından gönderilen belalar dizisi… Tevrat’ta bu belalardan 4’ünün sinek, bit, kurbağa ve çekirge istilası olduğu anlatılır.

BÖLGENİN KADİM BÖCEĞİ, MİTOLOJİDE DE YER ALIYOR.

7 Akrebin kaçırdığı İsis ve Akrep Tanrıça Serket.

Akrepler, Mısır mitolojisinin de önemli karakterleri arasında yer alır. Mısır mitolojisine göre, Tanrıça İsis, başına gelen beladan 7 akrebin yardımıyla kaçmıştır. Akrep ayrıca Tanrıça Serket’in de simgesidir.

Mısır’ın özellikle çöl kesimlerinde 24 çeşit zehirli akrep yaşıyor. Akrep sokması çocukları öldürüyor. Büyüklerde ise sağlık durumlarına göre ölüme neden olabiliyor. Akrep sokması zehirin girdiği bölgede çok şiddetli ağrıya, yüksek ateşe, ishal ve kusmaya neden oluyor.

ZEHİR TOPLAYICILAR DA BÖLGEDE

Akrep zehiri kanser tedavisi araştırmalarında kullanılıyor.

Asuan bölgesindeki akrep istilası akrep zehiri toplayıcılarını da harekete geçirdi. Akrep zehiri tıp için çok değerli bir madde. 1 gramının fiyatı uluslararası piyasada Türk parasıyla yaklaşık 80 bin Lira. Akrep zehiri özellikle kanser tedavisi üzerinde uğraşan laboratuarlardaki araştırmalarda kullanılıyor. Ayrıca beyin kanseri ameliyatlarında kanserli hücreleri boyadığı için tümörün net olarak ayırt edilmesine yarıyor.

Haber: Oğuz HAKSEVER

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here