İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran: ”Faizden önce enflasyonu konuşmalıyız”

0

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran: ”Faizden önce enflasyonu konuşmalıyız”

Merkez Bankası’nın (TCMB) iki gün sonra açıklayacağı faiz kararı öncesinde TL’de değer kaybı hızlanırken, Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran’dan faiz çıkışı geldi.

BloombergHT’ye konuşan Aran, faiz indirimine devam edilmesinin enflasyon ve kuru başıboş bırakmak anlamına geleceğini söyledi.

Aran, 18 Kasım’da Merkez Bankası’nın faizi sabit bırakmasını beklediğini, doğru olanın da bu olduğunu düşündüğünü dile getirdi.

Kredi faizlerine ilişkin soru üzerine Aran, “Bugün konuşmamız gereken şey kredi maliyetlerinden önce enflasyon. Çünkü bizim sorunumuz enflasyon beklentilerinin bozulması, enflasyonun bozulması ve enflasyonun kontrol altına alınmasının güçleşmesi” dedi.

“Enflasyon bu sevideyken, zaten verdiğimiz reel faiz negatife geçmişken, kredi faizlerini indirmek, enflasyonu ve kuru başıboş bırakmak anlamına gelir” diyen Aran, böyle bir şeyin kimsenin hayrına olmayacağını düşündüğünü dile getirdi.

Aran, “Zaten Merkez Bankası faiz indirimlerini yaptı, öngördüğümüzün ötesinde yaptı. Hem zamanlama açısından öncesinde yaptı hem düşündüğümüzün ötesinde yaptı. Ön almış oldu. Ben artık faizde ilave bir düşüşün Türkiye için yarar değil zarar getireceğini düşünüyorum. Enflasyonu kontrol altına almadan, kurları kontrol altına almadan…” ifadelerini kullandı.

Önceliğin enflasyon ve kurlar olması gerektiğini, ondan sonra faize bakılması gerektiğini belirten Aran, enflasyon ve kurların düştüğü, beklentinin pozitife döndüğü bir ortamda faiz indirmenin tekrar mümkün olabileceğini ama faizin artık enflasyonu takip etmesi gerektiğini vurguladı.

Merkez Bankası öncülük yaptı, reel faizi negatife getirdi ancak bunun ötesinin fayda getirmeyeceğini düşünüyorum diyen Aran, 18 Kasım’daki toplantıya ilişkin ise “Merkez Bankası’nın pas geçmesini bekliyorum, doğru olanın da bu olduğunu düşünüyorum” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here