BM Güvenlik Konseyi Gazze İçin Ateşkes Tasarısını Kabul Etti

0

BM Güvenlik Konseyi Gazze İçin Ateşkes Tasarısını Kabul Etti

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD tarafından sunulan İsrail-Hamas ateşkes tasarısını kabul etti. Tasarıya 14 üye kabul oyu verirken daimi üyelerden ve veto hakkı bulunan Rusya çekimser oy kullandı.

Tasarı, daha önce ABD Başkanı Joe Biden tarafından açıklanan üç aşamalı ateşkes planını temel alıyor.

Hamas, Güvenlik Konseyi’nin ateşkes kararını memnuniyetle karşıladı. Örgüt, “ateşkes planının Gazzelilerin talepleriyle ve direnişle tutarlı ilkelerinin” uygulanması konusunda arabulucularla iş birliği yapmaya hazır olduğunu açıkladı.

Kararda, İsrail’in ateşkes planını kabul ettiği belirtildi.  Ancak Güvenlik Konseyi oylamasında hazır bulunan Birleşmiş Milletler’deki İsrail misyonu temsilcileri, İsrail’in Gazze’deki hedeflerinin değişmediğini belirttiler. BM’deki İsrailli diplomat Reut Shapir Ben Naftaly, “İsrail’in hedefleri, tüm rehineleri serbest bırakmak, Hamas’ın askeri ve idari yeteneklerini yok etmek ve Gazze’nin gelecekte İsrail için bir tehdit oluşturmamasını sağlamaktır” diye konuştu.

Karara esas teşkil eden ateşkes planı üç aşamadan oluşuyor. Birinci aşama hemen ateşkesi, kadın yaşlı ve yaralı esirlerin serbest bırakılmasını, Filistinli tutukluların takas edilmesini ve İsrail güçlerinin Gazze’de nüfusun bulunduğu yerlerden çekilmesini içeriyor. Karara göre, birinci aşama 6 haftadan uzun sürerse görüşmeler boyunca ateşkes devam edecek.

Tarafların anlaşmasının ardından ikinci aşamada geri kalan rehine ve esirlerin tamamı serbest bırakılacak, İsrail Gazze’den çekilecek.

Üçüncü aşama ise Gazze’de yeniden yapılanması başlayacak.