Kral Charles 1,5 Ay Ortalıkta Görünmeyecek

0

Kral Charles 1,5 Ay Ortalıkta Görünmeyecek

Birleşik Krallık’ta Buckhingham Sarayı, Kral III. Charles’ın gelecek 6 hafta boyunca kamuoyuna pek görünmeyeceğini duyurdu. Bunun sebebi, devam eden kanser tedavileri değil; Birleşik Krallık’ta 4 Temmuz’da yapılacak erken seçim. Yani Kral Charles ve kraliyet ailesi, seçim kampanyası boyunca seçmeni etkileyecek bütün davranışlardan kaçınacak. Bunun en etkili yöntemi ise ortalıkta pek görünmemek.

Birleşik Krallık’ta monarşinin liderinin siyasete müdahelesi hem yasa hem de gelenek uyarınca yasak. Bu yasak uyarınca seçim döneminde kraliyet ailesi, adaylar için kampanya yürütemiyor, adayların politikaları hakkında görüş bildiremiyor ve kendi siyasi tercihlerinin bilinmemesine kesinlikle dikkat etmesi gerekiyor. Devlet başkanı olarak Kral’ın seçimler sırasında birleştirici rol oynaması gerekiyor.

Yine de gelenek uyarınca Birleşik Krallık’ta Başbakan Rishi Sunak’ın aldığı erken seçim kararının Kral tarafından onaylanması gerekiyor. Nitekim Kral Charles söz konusu kararı onaylamıştı. Britanya’da Monarşinin liderinin seçim kararını veto yetkisi en son 1835 yılında kullanılmıştı.

Britanya Kralı, Kraliçe ve kraliyet ailesi üyeleri seçim sonuçları belli olana kadar kamuoyuna ya da başka bir deyişle seçmene görünmeyecek ama bazı istisnalar söz konusu. Örneğin Buckhingham Sarayı Kral Charles ve Kraliçe’nin İkinci Dünya Savaşı’ndaki Normandiya Çıkarması’nın 80’inci yıldönümü törenlerine katılacaklarını açıkladı. Saray, diğer angajmanların seçimleri etkileyip etkilemediğinin vaka bazında değerlendirileceğini belirtti.