İSRAİL KRİTİK SINIR KAPISININ GAZZE TARAFINI ELE GEÇİRDİ

0

İSRAİL KRİTİK SINIR KAPISININ GAZZE TARAFINI ELE GEÇİRDİ

İsrail Ordusu, Mısır’la Gazze arasında insani yardımlar açısından kritik öneme sahip Refah sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirdiğini açıkladı.

Hamas da İsrail tankları ve zırhlı araçlarının varlığı nedeniyle Refah sınır kapısının kapatıldığını duyurdu.

Gazze’de ateş kes için Mısır’daki dolaylı görüşmelerde anlaşma için umutlar belirmişken İsrail bölgenin güneyindeki Refah’a kara harekatı yapma kararlılığını ortaya koymuştu. İsrail Savaş Kabinesi de Refah’a operasyonu onaylamıştı. Refah’taki Filistinlilerin de bölgeden uzaklaşması istenmişti. Oysa Hamas, ateş kes anlaşmasını kabul ettiğini açıklamıştı. Bu gelişmeler olurken İsrail dün gece Refah kentini bombalamış, bombardımanda 20 kişinin öldüğü açıklanmıştı.

İsrail, Hamas’ın ateş kes anlaşmasını kabul etmesini duyurmasına rağmen Hamas’ın kabul ettiği metnin taleplerini karşılamaktan uzak olduğunu savunmuştu.

İsrail, Gazze’nin güneyindeki Refah kenti ve çevresinde Hamas savaşçılarının ve İsrailli rehinelerin bulunduğunu iddia ediyor. İsrail, Gazze’nin kuzeyine ve orta kesimlerine daha önce yaptığı ağır saldırılarda Filistinlilerin o bölgeleri terketmesiistemiş, saldırılar ve İsrail’in baskıları nedeniyle yüzbinlerce Filistinli Refah bölgesine yığılmıştı. Refah bölgesinde 1 milyondan fazla sivil bulunduğu belirtiliyor.