ABD ÜNİVERSİTELERİNDEKİ GAZZE PROTESTOLARININ MERKEZ ÜSSÜNE POLİS BASKINI

0

ABD ÜNİVERSİTELERİNDEKİ GAZZE PROTESTOLARININ MERKEZ ÜSSÜNE POLİS BASKINI

İsrail’in Gazze saldırılarını protesto eden ve Filistinlilere destek veren üniversite eylemlerinin merkezi sayılan New York’taki Colombia Üniversitesi’nde polis eylemci öğrencilere baskın yaptı. Çok sayıda öğrenci gözaltına alındı.

Üniversite’nin Mısır asıllı rektörünün çağrısı üzerine harekete geçen polis, yerel saatle dün akşam önce öğrencilerin işgal ettikleri binaya pencereden girerek baskın yaptı ve içerdekileri çıkardı. Ardından üniversite kampüsündeki çadır kampına baskın düzenleyen polis, bu alandaki kurulumu da dağıttı.

Üniversite Rektörü Mısır asıllı Minouche Shafik, baskından hemen sonra yaptığı açıklamada, New York polisinin 17 Mayıs’a kadar kampüste kalmasını talep ettiğini bildirdi.

Colombia Üniversitesi öğrencilerinin eylemlerini sona erdirmek için 3 talepleri vardı. İsrail’i destekleyen şirketlerin üniversiteyi finanse etmesinin reddedilmesi, üniversitenin maliyesinde şeffaflık ve haklarında disiplin cezası verilen öğrencilerin affedilmesi istenmişti. Üniversite yönetimi İsrail’i destekleyen firmalardan gelen mali desteği geri çevirmeyi reddetmişti. Üniversite yönetimi, Gazze’de sağlık ve eğitime yatırım yapmayı ve Columbia Üniversitesi’ne doğrudan yatırımları daha şeffaf hale getirmeyi teklif etmişti.

Colombia Üniversitesi, ABD’de “Ivy League” denilen seçkin üniversiteler grubu içinde yer alıyor. Aralarında bu grupta bulunan üniversiteler de dahil çeşitli üniversite kampüslerinde Colombia Üniversitesi’ndeki eylemden sonra başlayan Filistin’e destek eylemleri devam ediyor.