ÇALIŞMA: “Güvenli olduğu düşünülen” düşük dozda bile parasetamolün kalp için olumsuz etki yaratabileceği belirtildi.

0

ÇALIŞMA: “Güvenli olduğu düşünülen” düşük dozda bile parasetamolün kalp için olumsuz etki yaratabileceği belirtildi.

ABD’li araştırmacılar, asetaminofen
olarak da bilinen ağrı kesicinin  farelerin kalp dokusundaki proteinleri değiştirdiğini buldu.

Davis, Kaliforniya Üniversitesi’nden Dr. Gabriela Rivera şunları söyledi: “Güvenli olduğu düşünülen konsantrasyonlarda (günde 500 mg’a eşdeğer) asetaminofenin düzenli kullanımının, kalp içindeki çok sayıda sinyal yolunun değişmesine neden olduğunu bulduk.

“İki ila üç yolun değiştirilmesini bekliyorduk, ancak 20’den fazla farklı sinyal yolunun etkilendiğini gördük.

Araştırmacılar bir grup fareye sade su verirken, diğerlerine yetişkin bir insanda günde 500 mg parasetamol eşdeğeri içeren su verildi.

Daha sonra proteinlerin nasıl değiştiğini görmek için kalp dokularını analiz ettiler; ki, bu, organın ne kadar iyi çalıştığının bir göstergesi.

Yedi gün sonra, parasetamol verilen farelerde, bir dizi fonksiyonda yer alan biyokimyasal yollarla ilişkili protein seviyelerinde önemli değişiklikler görüldü.

Araştırmacılar, bunların enerji üretimi, antioksidan kullanımı ve hasarlı proteinlerin parçalanmasını içerdiğini söyledi.

Uzmanlar, uzun süreli orta ila yüksek doz kullanımın, oksidatif stres veya parasetamol parçalandıkça üretilen toksinlerin birikmesi sonucu kalp sorunlarına neden olabileceğini de eklediler.

Dr Rivera, vücudumuzun genellikle bu tür toksinleri hasara yol açmadan temizleyebildiğini ancak zaman içinde orta ve yüksek dozlarda tutarlı bir şekilde alındığında vücudun buna ayak uydurmasının daha zor olabileceğini söyledi.

Ancak çalışmanın fareler üzerinde yapıldığını ve insanlar üzerinde daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu da vurguladı .