GAZZE’DE YARDIM UMARKEN FACİA!  EN AZ 112 KİŞİ ÖLDÜ

0

GAZZE’DE YARDIM UMARKEN FACİA!  EN AZ 112 KİŞİ ÖLDÜ

Gazze şehrinde tarafların farklı açıkladığı olayda en az 112 Filistinli öldü; 300’e yakın kişi de yaralandı.

Gazze sağlık yetkilileri Filistinlilerin yardım kamyonlarını beklerken İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu öldüklerini belirtti. 

Olayla ilgili olarak Filistin tarafının resmi sosyal medya hesabından yayımlanan bir videoda çok sayıda ceset yüklü kamyonlar görülüyor. Videoda bir Filistinlinin “böyle yardım istemiyoruz; yardımla mermiyi birarada  istemiyoruz” dediği duyuluyor.

İsrail yetkilileri ise ölenlerin kamyonlardan yardım almaya çalışırken izdihamdan veya kamyonların ezmesi sonucu can verdiğini açıkladı. Bir İsrailli yetkili Reuters haber ajansına birbirinden bir kaç yüz metre uzakta iki olay meydana geldiğini söyledi. Buna göre, olaylardan birinde yardım kamyonlarına hücum eden insanlar birbirlerini ezdiler. Yetkili, diğerinde ise kamyonlar hareket ederken Filistinlilerin İsrail birliklerine yönelmeleri sonucu ateş açıldığını ve sayıca az kişinin ölmüş olabileceğini iddia etti.

Hamas buna karşılık ellerinde “bir katliamın reddedilemez kanıtları” olduğunu belirtti. Hamas söz konusu görüntülerde İsrailli askerlerin hedef gözeterek ateş açtıklarının görüldüğünü duyurdu. İsrail tarafı ise havadan bir insan sız hava aracından çekilmiş görüntüler yayımladı. Bu videoda  hareket eden kamyonların peşinden giden kalabalıklar görülüyor. 

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas olayı “çirkin bir katliam” olarak niteledi. Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, uluslararası hukuka göre, İsrail’in sivillere yardımın güvenliğinden sorumlu olduğunu vurguladı. Abd Savunma Bakanlığı ise, felaketi yaşayanların gıda almaya çalışan insanlar olduğunu belirtti. Pentagon sözcüsü “ne oldu anlamaya çalışıyoruz” dedi.

Hamas, olayın tarafların neredeyse anlaşmaya vardıkları 6 haftalık ateş kes ve rehine-tutuklu takasını tehlikeye attığını duyurdu. Beyaz Saray, olayı trajik ve endişe verici” olarak tanımladı. Başkan Biden’in olayı ve ateş kes konusunu Mısır ve Katar liderleriyle görüştüğü duyuruldu.