LULA NAZİ BENZETMESİ YAPTI İSRAİL ÖFKELENDİ

0

LULA NAZİ BENZETMESİ YAPTI İSRAİL ÖFKELENDİ

Brazilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula, İsrail’in Gazze’ye saldırılarını Nazi soykırımına benzetti; İsrail’den sert öfkeli açıklamalar geldi.

Brezilya Devlet Başkanı, Afrika Birliği Zirvesi davetlilerinden biri olarak Addis Ababa’da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Lula, Gazze’de yaşananları 2. Dünya Savaşı’ndaki soykırıma benzetirken şunları söyledi: “Gazze’de olanların tarihte benzeri yok. Aslında Hitler yahudileri öldürmeye karar verdiğinde benzerlik vardı. Gazze’de olanlar askerin askerle savaşı değil, son derece hazırlıklı bir ordu ile kadınlarla çocuklar arasındaki bir savaş.”

Bu değerlendirmeler üzerine İsrail Brezilya’daki büyükelçisini geri çağırma seçeneğini gündeme getirdi; ardından Başbakan Binyamin Netanyahu açıklama yaptı. Netanyahu, Lula’nın açıklamalarının “utanç verici ve vahim” olduğunu söyledi. Netanyahu, “Bu, Holokost’un önemsizleştirilmesi ve Yahudi halkına ve İsrail’in meşru müdafaa hakkına saldırma girişimidir. İsrail ile Naziler ve Hitler arasında karşılaştırmalar yapmak kırmızı çizgiyi aşmaktır” dedi.