MACARİSTAN CUMHURBAŞKANI SKANDAL AF NEDENİYLE İSTİFA ETTİ

0

MACARİSTAN CUMHURBAŞKANI SKANDAL AF NEDENİYLE İSTİFA ETTİ

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, bir çocuk evinde cinsel istismarı ört bas etmeye yardımcı olmaktan suçlu bulunan bir kişiyi affetmesinden sonra kamuoyundan ve muhalefetten gelen tepkiler üzerine istifa etti.

Macaristan’ın muhafazakar Başbakanı Viktor Orban’ın yakın müttefiki olan Novak’ın yanı sıra iktidar partisinin yıldızlarından eski Adalet Bakanı Judit Varga da milletvekilliğinden istifa ettiğini açıkladı.

Mustafi Cumhurbaşkanı Katalin Novak, istifasını devlet televizyonundan yaptığı açıklamayla duyurdu. “Bir hata yaptım. Bugün size bir başkan olarak hitap ettiğim son gün, “dedi. Novak 10 Şubat Cumartesi günü Katar’ı yaptığı resmi ziyareti yarıda keserek geri dönmüştü.

Skandal, haziran ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde Başbakan Orban için ciddi bir darbe olarak yorumlanıyor.

Orban, skandalın patlak vermesiyle siyasi zararı en aza indirmek amacıyla çocuklara yönelik cinsel istismar mahkumlarının cumhurbaşkanı tarafından affedilemeyeceğine yönelik olarak alelacele parlamentoya bir anayasa değişikliği teklifi sunmuştu.

Katalin Novak’ın cumhurbaşkanlığından, eski adalet bakanının milletvekilliğinden istifasıyla sonuçlanan af kararı geçen yıl Nisan ayında verilmişti. Bir çocuk evindeki cinsel istismar olayının ört bas edilmesine yardım etmekten yargılanan şüpheli hakkındaki mahkumiyet kesinleşince skandal patlak verdi.