İSRAİL, ABD’NİN UYARISINI DİNLEMEDİ; REFAH’I BOMBALADI

0

İSRAİL, ABD’NİN UYARISINI DİNLEMEDİ; REFAH’I BOMBALADI

İsrail, ABD’nin uyarılarına rağmen Gazze Şeridi’nin son günlerdeki en kalabalık bölgesi olan Mısır sınırındaki Refah’ı bombaladı.

Gece yarısından sonra başlayan bombardımanda, 4 konut binası ve sivillerin barınak olarak kullandığı bir anaokulu hedef alındı; çoğu kadın ve çocuk 12 kişi can verdi.

İsrail Ordusu’nun bombardımanı ve kara harekatı nedeniyle Gazze’deki nüfusun yarısından fazlası Refah kentine yığılmış durumda. Refah’a sığınanların sayısının 1 milyon 200 bin kişi civarında olduğu bildiriliyor. Gazze’nin toplam nüfusu ise 2,3 milyon.

ABD Başkanı Joe Biden, 8 Şubat günü yaptığı açıklamada İsrail’in savaştaki tutumunun “limitleri aştığını” belirtmişti. ABD Başkanı’nın yanı sıra Washington’dan İsrail’e başka eleştiriler de işitiliyor. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, İsrail’i plansızca hereket etmekle suçladı; “bir milyondan fazla kişinin barındığı bir yerde çok az düşünülerek yapılan saldırı felaketle sonuçlanabilir” dedi. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby ise, Refah’a yönelik olarak yapılacak bir kara harekatının dünya tarafından desteklenmeyeceğini belirtti.

Durumdan Refah Sınır Kapısı’nın diğer tarafındaki Mısır da tedirgin. Kahire yönetimi alarmda. Mısır yönetimi İsrail’in kara harekatının iki ülke arasındaki 40 yıllık barış anlaşmasını baltalayacağını belirtti.

İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 4 ayda ölen Filistinlilerin sayısı 27,700’e ulaştı. Nüfusun 4’te 1’nin de açlıkla karşı karşıya olduğu belirtiliyor.