AB DIŞ POLİTİKA TEMSİLCİSİ: “DİĞER ÇÖZÜMLERİ NE? BÜTÜN FİLİSTİNLİLERİ ÖLDÜRMEK Mİ?”

0

AB DIŞ POLİTİKA TEMSİLCİSİ: “DİĞER ÇÖZÜMLERİ NE? BÜTÜN FİLİSTİNLİLERİ ÖLDÜRMEK Mİ?”

Avrupa Birliği’nin dış politikadan sorumlu en üst düzey diplomatı Joseph Borrell, İsrail’in Hamas’ı yok etme planının işlemediğini, AB’nin iki devletli bir çözümün takipçisi olacağını bildirdi.

Joseph Borrell, Brüksel’deki aylık toplantıda Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları ile bir araya geldi. Gazze’deki durumun ve bölgesel gerilimin ele alındığı toplantıda İsrail, Filistin, Suudi Arabistan, Ürdün ve Mısır dışişleri bakanlarıyla Arap Birliği Genel Sekreteri de yer aldı.

AB Dış Politika ve Güvenlikten Sorumlu Temsilcisi Borrell, toplantıdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail’in Hamas’ı yok etme planına ve iki devletli çözüme karşı çıkmasına atıfta bulundu. Borrell, “Akıllarındaki diğer çözümler nelerdir? Bütün Filistinlilerin gitmesi mi? Hepsinin öldürülmesi mi? Hamas’ı yok etme biçimleri bunu yapmanın yolu değil. Nesiller boyu nefreti mühürlüyorlar” diye konuştu.

Avrupa Birliği, uluslararası bir konferans düzenlemeyi planlıyor. Bunun için 27 üye ülkeye bir hazırlık çalışması gönderildi. Çalışmanın odağında AB, Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan ve Arap Ligi tarafından düzenlenecek bir “hazırlık barış konferansı” çağrısı yer alıyor ve ABD ve Birleşmiş Milletler de toplantıya davet ediliyor.

İsrail veya Filistin katılmayı reddetse bile konferansın yapılması; delegeler bir barış planı hazırlamaya çalışırken görüşmelerin her adımında her iki tarafa da danışılması öngörülüyor.