New York Halk Kütüphanesi, 870.000’den Fazla Tarihi Belge, Fotoğraf ve Kitabı Dijital Erişime Sundu

0

New York Halk Kütüphanesi, 870.000’den Fazla Tarihi Belge, Fotoğraf ve Kitabı Dijital Erişime Sundu

New York Halk Kütüphanesi, bünyesindeki 870.000’den fazla tarihi belge, fotoğraf ve kitabı dijital bir koleksiyon hâlinde internet erişimine açtı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentindeki Bryant Park’ta bulunan New York Halk Kütüphanesi, kapılarını 1911 yılında okurlara açmıştı. O tarihten bu yana bu kütüphane dünyadaki en önemli bilgi depolarından birisi olarak anılmaya başladı.

Kullanıcılar internet sitesi üzerinden arama yapabiliyor, görüntüleri indirebiliyor,

New York ve dünya tarihi hakkında birçok bilgiye kolayca erişim sağlayabiliyor.

Oldukça geniş bir arşive sahip olan New York Halk Kütüphanesi, mevcut olanla yetinmiyor ve koleksiyonunu hemen her gün yeni öğlelerle genişletmeyi sürdürüyor.

Koleksiyonlarda özel fotoğraflar, sokakların 19. yüzyıldan kalma görünümleri, Lewis Hine’ın işçi sınıfı, değişen New York’un etkili belgesel çekimleri gibi eserler yer alıyor.

Koleksiyon, fotoğrafların ötesine geçerek Alexander Hamilton gibi aydınların kişisel belgelerini, tasarımcıların moda eskizlerini ve ayrıca bilimsel ve tıbbi illüstrasyonları da içeriyor. LGBTQ+ hakları hareketinin kayıtları ve siyaset tarihinin dört bir yanından posterler, ortaçağdan kalma resimli el yazmaları, eski zamanlardan kalma haritalar ve hükümet fotoğrafları da arşivdeki parçalardan bazıları arasında.

Arşiv, sürekli değişip gelişiyor. Broadway şovlarından İç Savaş tarihine, ABD’nin kuruluş döneminden Avrupa sanatına dek New York Halk Kütüphanesi okurun ilgi duyabileceği birçok farklı alanda eserleri bünyesinde saklıyor.

Kütüphane arşivine;

https://digitalcollections.nypl.org/
adresinden ulaşabilirsiniz.

Kayıp Rıhtım