İNŞAAT SEKTÖRÜNDE MAVİ YAKALI ÜCRETİ 150 BİN TL’YE ÇIKTI

0

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE MAVİ YAKALI ÜCRETİ 150 BİN TL’YE ÇIKTI

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) 2023 yılının son çeyrek dönemine ilişkin İnşaat Sektörü Analizi Raporu yayımlandı. Raporda sektördeki ara eleman sorunun iyice derinleştiği sektörde mavi yakalılara ödenen aylık ücretlerin 150 bin lira seviyelerine çıktığı bildirildi.

“Yeni Yüzyılda Eski Sorunlar, Zorluklara Rağmen Gelen Başarılar” başlıklı analizde, özellikle işçilik endeksindeki artışın dikkat çekici boyutlara ulaştığı belirtildi. Ara eleman sıkıntısı konusundaki ifadeler şöyle: “İnşaatlarda istihdam edilmek üzere demirci, kalıpçı, iş makinesi operatörü, hatta düz işçi gibi ‘mavi yakalı’ olarak nitelendirilen orta kademe eleman bulmakta zorluk yaşayan sektörde, ücretler yıl sonunda aylık 150 bin TL seviyelerine kadar çıkmıştır. Mevcut sistemde tamamı üniversiteye yönlendirilen gençlerin meslek ve sanat okullarına yönlendirilmesi, kısa vadede olmasa bile hem sektörün ihtiyaç duyduğu nitelik ve nicelikte elemana kavuşması, hem de ülkemizdeki işsizlik sorununun çözümüne katkı sağlaması bakımından önemlidir.”

Türkiye Müteahhitler Birliği, diğer sektörlerde de ciddi bir mesele olan ara eleman sorununun çözülmesi için eğitim politikalarında köklü değişiklikler yapılmasının zorunlu olduğu belirtildi. Sektörün bu görüşünün her fırsatta yetkili kurumlara iletildiği de vurgulandı.

TMB, 2023 raporunda inşaat sektörünün genel ekonomik büyümeden daha fazla büyüdüğü belirtildi; yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde ise yarım trilyon dolar eşiğinin aşıldığına dikkat çekildi. “İnşaat sektörünün ilk kez 1972 yılında Libya ile yurt dışı pazara açılmasından bu yana ulaştığı uluslararası proje portföyü büyüklüğü, 135 ülkede üstlenilen 12 bin 71 projeyle toplam 501 milyar 878 milyon ABD Doları ile rekor düzeye ulaşmıştır.” denildi. Türk müteahhitlik firmaları 2023 yılında 389 projeyle 27 milyar 392 milyon dolar tutarında yeni iş hacmine ulaştı.