KADIN DOĞUM UZMANLARI UYARDI: KÜRESEL DOĞURGANLIK HIZLA DÜŞÜYOR

0

KADIN DOĞUM UZMANLARI UYARDI: KÜRESEL DOĞURGANLIK HIZLA DÜŞÜYOR

Uluslararası Doğurganlık Dernekleri Federasyonu’nun bir araya getirdiği çeşitli uluslardan kendi alanlarında saygın bir grup bilim insanı tarafından yapılan çalışmada küresel doğurganlığın düşündürücü boyutlarda azalmakta olduğu sonucuna varıldı.

Çalışmaya ilişkin olarak yayımlanan bilimsel makalede ekonomik ve toplumsal olumsuz sonuçlar ortaya çıkaracak bu eğilimin hükümetler nezdinde genel olarak göz ardı edildiği belirtildi; gelecek nesiller için acil eylem çağrısı yapıldı.

Çalışma sonucunda ortaya konulan en dikkat çekici tespit, 2017 temel alındığında 2100 yılında ülkelerin nüfuslarının yarı yarıya azalacağı oldu.

Yine başka bir saptamaya göre, 2050 yılında gelişmiş ülkelerin %70’inde kadın başına doğurganlık 2,1’in altına inecek. 2100’de ise bütün ülkelerin %93’ü aynı sonuçla karşılaşacak.

Uzmanlara göre, bu eğilimin en önemli sebebi, kadın doğum hizmetinin ve tüp bebek hizmetinin küresel olarak özellikle maddi açıdan ulaşılamaz boyutta olması. Ayrıca pek çok ülkede kadın doğum sağlığı hizmetlerindeki yoksunluk ve eşitsizlik de önemli faktörler olarak sayılıyor. Uluslararası Doğurganlık Dernekleri Federasyonu Bilim Direktörü Bart Fauser, “oysa aile kurma hakkı temel bir insan hakkıdır” diyor.

Jinekologlar, tüp bebek uzmanları ve diğer alanlardan bilim insanları giderek azalan küresel doğurganlığın ciddi sonuçlar yaratmaması için şu önerilerde bulunuyorlar:

-Kısırlık risk faktörlerini azaltmak ve doğurganlık bakımının satın alınabilirliğini, erişilebilirliğini ve eşitliğini artırmak için politikalar geliştirin.

-Daha basit, daha az yoğun ve daha uygun maliyetli yardımcı üreme teknolojileri oluşturun.

-İnsanları kısırlığın önlenmesi konusunda eğitin ve doğurganlık bilincini aile planlaması eğitimine dahil edin.

-Özellikle kaynakların az olduğu ülkelerde sağlık hizmetlerine erişimi genişletmek için altyapıyı ve desteği iyileştirin.