Yeni bir kan testi, 18 farklı kanseri erken evrelerinde tespit edebiliyor .

0

Yeni bir kan testi, 18 farklı kanseri erken evrelerinde tespit edebiliyor .

ABD’li araştırmacılar, aracın çok çeşitli tümörleri tedavi etmenin en kolay olduğu anda tespit edebildiğini ve bunun “mevcut testler veya tekniklerle şu anda başarılamadığını” söyledi.

“Yeni nesil” teknoloji, birinci aşama vakaların erkeklerde yüzde 93’ünü, kadınlarda ise yüzde 84’ünü tespit etti.

Harvard Üniversitesi’nden Dr Bogdan Budnik şunları söyledi: “Protein bazlı plazma testimiz, popülasyon çapında bir tarama aracı olarak kullanılmaya güçlü bir adaydır.

“Asemptomatik hastalarda çeşitli erken evre tümörlerin tespitinde yüksek hassasiyet göstermiştir.”

Araştırmacılar, yeni Novelna testinin “mevcut teknolojileri geride bırakarak kanserin erken teşhisi için daha etkili bir yaklaşım sağladığını” iddia etti.

BMJ Oncology’de yayınlanan bir çalışma, aracın daha önce teşhis konmuş 440 kişide ve 44 sağlıklı kan donöründe kanseri ne kadar iyi tespit ettiğini test etti .

Test, erken evre kanserleri “büyük bir doğrulukla” gösteren ve vakaların yüzde 80’inde vücutta nereden kaynaklandığını gösteren proteinleri belirledi.

Bağımsız uzmanlar, denemelerin test için “bir miktar umut vaat ettiğini” söyledi.

Londra Queen Mary Üniversitesi’nden Dr Mangesh Thorat şunları söyledi: “Bu testin ilginç yönleri, evre I kanserler için, gelişim aşamasındaki diğer benzer testlere göre çok daha yüksek bir hassasiyettir.”

Londra Queen Mary Üniversitesi’nden Profesör Stephen Duffy şunları söyledi: “Sonuçlar, erken evre kanserler de dahil olmak üzere iyi bir hassasiyet ve düşük yanlış pozitif oranları ortaya koyuyor.