“ÖLÜMCÜL ENJEKSİYON BULAMIYORUZ GAZLA BOĞALIM”

0

“ÖLÜMCÜL ENJEKSİYON BULAMIYORUZ GAZLA BOĞALIM”

ABD’de bir süredir idam cezalarının enjeksiyonla infazı konusunda malzeme “sıkıntısı” yaşanıyor. Sebep, ölüm cezası infazlarında kullanılacak kimyasalların satışının Avrupa’da yasaklanması. Ölümcül enjeksiyonlarda kullanılan kimyasallar Avrupa Birliği ülkelerinden tedarik ediliyordu.

Bu yüzden bazı eyaletler, kurşuna dizme gibi yöntemleri bile gündemlerine almışlardı. Alabama, Oklahoma ve Missisippi eyaletleri ise gazla infaz protokollerini yargıçların takdirine sunmuştu.

Ve Alabama’da bir yargıç, bir idam mahkumunun nitrojen gazıyla boğularak infaz edilmesine onay verdi. İnfaz için 25 Ocak tarihi öngörüldü. Yargıca göre, nitrojen gazıyla infazın zalimce olması düşük bir olasılık. Planlamaya göre infaz, nitrojen gazi tüpüne bağlı bir maskeyle gerçekleştirilecek.

Mahkum Kenneth Smith 1988 yılında işlenen cinayetten hüküm giymişti.

İnfazın yöntemine itiraz edildi. İnfaz sırasında maskeye oksijen sızabileceği, infazın engelleneceği, mahkumun felç olabileceği veya bitkisel hayata girebileceği belirtildi.

Birleşmiş Milletler uzmanları, Ocak ayının ilk haftasında yaptıkları uyarıda dünyanın herhangi bir yerinde gazla boğularak yapılacak infazın ilk örneğinin işkence anlamına geleceğini veya zalimane, insanlık dışı, aşağılayıcı bir ceza uygulaması olacağını belirtmişlerdi.

Mahkumun avukatı karara itiraz edeceklerini bildirdi.