ADRESE TESLİM AKADEMİK PERSONEL ALIMI İLANINDA SON NOKTA!

0

ADRESE TESLİM AKADEMİK PERSONEL ALIMI İLANINDA SON NOKTA!

Üniversitelerde adrese teslim personel alımı ilanı diye tanımlanan ve giderek yaygınlaşan uygulama uzunca süredir eleştiri konusu.

Üniversiteler, Resmi Gazete’ye akademik personel alım ilanı verirken aranan şartlarda sık sık kadroya almak istedikleri akademisyenlerin özel niteliklerini sıralıyorlardı. Genel olarak “…… konusunda doktora tezi yazmış olmak” gibi doktora tezlerinin adlarını veya yine aynı şekilde bilimsel makalelerinin başlıklarını ilana koyuyorlardı.  Bu uygulama da adrese teslim şartlar olarak tanımlanıyordu.

Bir süre önce Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nin Resmi Gazete’deki akademik kadro ilanında kadroya alınması öngörülen kişinin şartlara ilişkin olarak üniversite sekreteryasına gönderdiği ve muhtemelen kopyalanıp ilan metnine yapıştırılan yazı Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. İlanda söz konusu akademisyenin hazırladığı doktora tezinin konusu ve devamında “tamamladım” ifadesi yer almıştı.

Son olarak da bir vakıf üniversitesinin akademik personel alımı ilanında kadroya alınacak veya kadro verilecek akademisyenin adı yazıldı.

10 Ocak 2024 tarihinde yayımlanan akademik personel alım ilanının şartlar kısmına özel şartların yanısıra akademisyenin adı yazılarak Profesör kadrosu için düşünülen aday tüm kamu oyuyla Resmi Gazete üzerinden paylaşılmış oldu.

Akademik camiada ve kamuoyunda tepki gören bu uygulamanın Resmi Gazete’ye ilan verme zorunluluğundan kaynaklandığı belirtiliyor. Yakınmalara göre, üniversiteler kadrolarına katmak istedikleri isimleri doğrudan kadroya alamıyorlar. Bu nedenle kadroya almak istedikleri akademisyenin özel niteliklerini ilana koyuyorlar.