KURUMLARA YÖNELİK DEPREM ÖN UYARI SİSTEMİ MARMARA’YI KAPSAYACAK SEVİYEYE ULAŞTI

0

KURUMLARA YÖNELİK DEPREM ÖN UYARI SİSTEMİ MARMARA’YI KAPSAYACAK SEVİYEYE ULAŞTI

Yıldız Teknik Üniversitesi’nin teknoparkında geliştirilen ve 7 yıldır kurulum ve test çalışmaları devam eden EDiS adlı deprem ön uyarı sisteminin bütün Marmara Bölgesi’ni kapsar hale getirildiği bildirildi.

Adı İngilizce Afet Acil Bilgi Sistemi (Emergency Disaster Information System) kısaltmasından oluşturulan EDİS, Türkiye çapında 250 kurumda kullanılıyor. Kurumların şubeleri de dahil edilince kullanım alanı 1,000 işyerine ulaştı.

EDİS adlı kurumun yöneticilerinin verdiği bilgiye göre, Marmara bölgesinde sismografların kurulumu da yeterli seviyeye erişti. EDİS’ten hizmet alan kuruluşlar, bankalar, holdingler, fabrikalar ve AVMlerden oluşuyor. Apartmanlar da EDİS’ten hizmet alabiliyorlar. Depremin ana şoku meydana gelmeden önce söz konusu kuruluşlarda bilgisayar sistemleri son verileri kaydedip kapanıyor, makinalar hasar almadan durdurulabiliyor, asansörler ve yürüyen merdivenler otomatik olarak stop ediyor. Ayrıca ana şokun yangın çıkarmaması için elektrik ve doğal gazın kesilmesi de sağlanıyor.

Sistem 6 Şubat depremlerinin ardından afet bölgesinde de denendi. Bölgede meydana gelen 503 artçı sarsıntıda test edildi.

Depremlerde ana şoktan (S dalgası) önce P dalgası adı verilen ön dalga (zaman zaman “alttan vurdu” diye tanımlanır) meydana geliyor. İki dalga arasında 15 hatta 20 saniyeye kadar uzayan süreler oluyor. Bu sürelerde binadan çıkışlar veya toplu tahliyeler pek mümkün olmasa da depremin etkisini azaltacak tedbirler alınabiliyor.

EDİS’in bireysel kullanımı için geliştirilmekte olan cep telefonu uygulamasının testleri de devam ediyor.