BOSNA HERSEK’TE ABD JETLERİNDEN SIRPLARA KARŞI UYARI UÇUŞU

0

BOSNA HERSEK’TE ABD JETLERİNDEN SIRPLARA KARŞI UYARI UÇUŞU

Bosna Hersek’te 2 ABD F-16 savaş jeti 8 Ocak günü ülkenin kuzeyinde Sırp bölgesi üzerinde uyarı uçuşu yaptı.

ABD’nin Saraybosna Büyükelçiliği, uçuşun Bosnalı Sırpların ayrılıkçı hareketleri karşısındaki kararlılığının bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Büyükelçiliğin açıklamasında uçuşların Bosna Hersek Ulusal Ordusu ile bölgedeki Amerikan güçlerinin ortak havadan karaya tatbikatı çerçevesinde olacağı belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:

“Bu ikili eğitim, Batı Balkanlar’da barış ve güvenliğe katkıda bulunan ve aynı zamanda ABD’nin Dayton karşıtı ve ayrılıkçı faaliyetler karşısında Bosna Hersek’in toprak bütünlüğü konusundaki kararlılığını gösteren gelişmiş bir askeri iş birliği örneğidir.  ABD, Bosna Hersek Anayasası’nın ayrılma hakkı vermediğinin altını çizer ve Dayton’un bu temel unsurunu değiştirmeye çalışan olursa harekete geçeceğini vurgular.

ABD’nin, büyükelçiliği aracılığıyla bu uyarıyı yapmasının nedeni Bosnalı Sırpların ayrılıkçı ve Rusya yanlısı lideri Milorad Dodik’in Bosna Hersek’ten ayrılma ve Sırbistan’la birleşme politikaları.

Bosnalı Sırp lider Dodik, Dayton anlaşmasının uygulanmasını denetleyen uluslararası elçinin kararlarını askıya alan bir yasaya imza atmıştı. Milorad Dodik bu nedenle Bosna Hersek Yüksek Mahkemesi’nde yargılanıyor.

Açıklama yapıldığı sırada jetlerin uçuşu planlanırken, Bosnalı Sırplar da kendi ilan ettikleri devlet günü kutlamalarına hazırlanıyorlardı.

Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Bosna Hersek’te ayrılıkçı Sırpların başlattıkları 1992-95 yılları arasındaki iç savaşta Boşnaklara etnik temizlik uygulanmış 100,000 kişi öldürülmüş 2 milyon kişi yerinden olmuştu. NATO’nun müdahelesiyle Sırplar durdurulmuş ardından ABD’de imzalanan Dayton anlaşmasıyla Boşnak, Sırp ve Hırvat bölgelerinden oluşan Bosna Hersek’in bütünlüğü anayasal bir düzenle hükme bağlanmıştı.