ŞİİR GİBİ AŞIKLARDAN KELEPÇELİ HOYRATLARA…

0

ŞİİR GİBİ AŞIKLARDAN KELEPÇELİ HOYRATLARA…

2024’ün ilk saatlerinden itibaren felaket haberleriyle sarsıldık. Umutlarla girdiğimiz yeni yılın şimdilik 2023’ten iyi olacağına dair bir ipucu da yok.

Bu karamsarlık arasında rastladığım naif bir hikaye var ki yazmadan edemedim.

Büyük şairlerimiz Cemal Süreya ve Sezai Karakoç’a ilham veren bir kadının ağzından öğrendik. Platonik aşkla paylaşılamayan kadın ‘Mona Rosa’. Yani şimdilerde 94 yaşında olan Muazzez Akkaya.

Yer Mülkiye Mektebi, yıl 1950’ler. Mülkiye’de okuyan Cemal Süreya ve Sezai Karakoç iki samimi arkadaştır ama ikisi de sınıf arkadaşları Muazzez Akkaya’ya aşıktır. İkisi de yakınlaşmak ister ve aralarında kim kaybederse hayatlarındaki bir şeyden vazgeçeceklerine dair iddiaya girer.

-Silahları şiir idi-

Sezai Karakoç, Mona Rosa

Cemal Süreya yazdığı şiirleri, platonik aşkının cebine gizlice koyar, hem de sınıfın tahtasına yazar.

Sezai Karakoç da kendini şiirlere vurur. 19 yaşındayken ‘tek gül’  anlamına gelen akrostiş  ‘Mona Rosa’ şiirini yazar.

Ancak Muazzez Akkaya ikisine de ilgi göstermez. Çünkü o yıllarda böyle bir duygusal arkadaşlık istemez. Bir gün ikisini de kantinde aynı masada gören Cemal Süreya iddiayı kaybettiğini düşünür ve sözünü yerine getirir.

Hayatındaki vazgeçtiği şey soyadıyla ilgili olur.  Soyadındaki bir  (y) harfini nüfusta sildirir.  Böylece Süreyya soyadı Süreya olur.

Cemal Süre(y)a Elma

Muazzez Akkaya sonraları yine mülkiye mezunu bir gençle evlenir ve çoluk çocuk sahibi olup umutla baktığı bir hayatı yaşar.

Cemal Süreya ve Sezai Karakoç da kaderlerine razı olup dostluklarını sürdürürken adlarını edebiyat tarihine yazdırırlar.

Yeni yılın ilk günlerinde haberlere konu olan Muazzez Akkaya kendini karşılıksız aşkla seven bu iki üniversite arkadaşını dostlukla anıyor, ‘Ben onlara hiç ümit vermedim. Sezai Karakoç hayatında hiç evlenmemiş.  Buna sebep olduysam üzülürüm. Bir de Fenerbahçe’de karşılaştığım biri bana çok dikkatle bakmıştı. Bir ay sonra ölüm ilanındaki resimleri görünce karşılaştığım kişinin Sezai Karakoç olduğunu anladım. O zaman tanıyabilseydim bir kafede oturup kahve içmek isterdim’ diyor.

-Nereden nereye gelmişiz –

Bu haber tazeliğini korurken yılın ilk kadın cinayeti haberi Kocaeli Darıca’dan geldi. 44 yaşındaki gazeteci kadın, boşandığı 2 oğlunun babası tarafından öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na göre,  2021’de 280, 2022’de 334, 2023’te 315 kadın öldürüldü. Yine 2021’de 218, 2022’de 245, 2023’te 248 kadının ölümü şüpheli bulundu. Kadın cinayetleri sadece 2011’de ciddi oranda azalarak 160’a düştü. Platform bunu 2011’de İstanbul Sözleşmesi’nin imzalanmasına bağlıyor. Bir yanda öldürülen, yaralanan,  taciz tehdit edilen, balkonlardan ‘düşen’ kadınlar…

Diğer yanda kelepçeli hoyratlar…

Halen kadınlara olası şiddeti önlemek için şüpheli 670 kişi elektronik kelepçeli.  Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ‘İmdat butonu’ uygulaması olan KADES’e toplam 1 milyon ihbar gelmiş, 700 bini gerçek çıkmış. Halen 6 milyon olan uygulama indirenlerin sayısının ise artacağı ve bu yıl 6.5 milyona ulaşacağı öngörülüyor.

Keşke bu rakamların artacağı yerine azalacağını dair beklentimiz olsa.

Zeynep Nurten UZER/Gazeteci-Yazar

Zeynep Nurten UZER/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 8 Ocak 2024

Yazarın Tüm Yazıları