Alman futbol efsanesi Franz Beckenbauer, 78 yaşında hayatını kaybetti.

0

Alman futbol efsanesi Franz Beckenbauer, 78 yaşında hayatını kaybetti.

Eski oyuncu ve teknik direktör Beckenbauer Parkinson hastalığı ve demansla mücadele etmenin yanı sıra kalp ameliyatları da geçirmişti.

Ailesi yaptığı açıklamada, “Eşim ve babamız Franz Beckenbauer’in dün Pazar günü uykusunda ailesiyle birlikte huzur içinde vefat ettiğini derin bir üzüntüyle duyuruyoruz” denildi.

‘Der Kaiser’ lakaplı Beckenbauer, oybirliğiyle futbolun gelmiş geçmiş en iyi oyuncularından biri olarak görülüyor.

1966 Dünya Kupası finalinde İngiltere’ye mağlup olan Batı Almanya takımının bir parçasıydı.

Beckenbauer özel bir kulüpte yer alıyor çünkü aralarında Fransa teknik direktörü Didier Deschamps ve geçen hafta vefat eden Brezilyalı ikon Mario Zagallo’nun da bulunduğu, hem oyuncu hem de teknik direktör olarak Dünya Kupası kazanan üç kişiden biri.

Beckenbauer, 1945’te savaş sonrası Münih’te posta işçisi Franz Beckenbauer Sr. ve eşi Antonie’nin çocuğu olarak dünyaya geldi.

1964’te Bayern Münih’e katıldı ve 400’den fazla maça çıkarak kendisini takımın şimdiye kadarki en iyi oyuncusu olarak seçildi .

Futbola, gençlik günlerinde forvet olarak başlayan oyuncu, 1974’te oyuncu olarak Dünya Kupası’nı kazanmadan önce Bavyera’da dört lig şampiyonluğu ve üç Avrupa Kupası kazanadı.

1990’da kupayı bu kez Almanya teknik direktörü olarak kaldırdı

Oyuncu, başlangıçta forvetti ve daha sonra 1964’te ilk maçına çıktığında sol kanat oyuncusu olarak kullanıldı.

Beckenbauer daha sonra orta sahaya geçti ve Bayern’in Bundesliga’ya yükselmesinde kilit rol oynadı.

1968-69 sezonu öncesinde kaptanlığa getirildi ve ilk istendiğinde takımı Bundesliga’ya götürme konusunda ilham kaynağı oldu.